Για τις έρευνες που γίνονται για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών αλλά και για την παρέμβαση της Γεωργίας Αδειλίνη σχετικά με το χαμένο βίντεο από την φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας.
«Μέλημά μας, είναι οι ένοχοι της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών να τιμωρηθούν και αυτό θα γίνει με την λειτουργία των θεσμών που εγγυάται η ελληνική Πολιτεία», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με «καταγγελίες για παραλείψεις του εφέτη ανακριτή Λάρισας που διερευνά την τραγωδία των Τεμπών».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η κύρια ανάκριση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές και το κυριότερο είναι μυστική. Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές ασκούν το έργο τους με απόλυτη ανεξαρτησία και διερευνούν τι μπορεί να συνδέεται αιτιωδώς με το τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο 57 συνανθρώπους μας», συνέχισε..
Σχετικά με το έγγραφο που έστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί απουσίας οπτικοακουστικού υλικού, είπε ότι και αυτό «εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση όλων των πτυχών του τραγικού δυστυχήματος».
«Η ολομέλεια των προέδρων Εφετών και Εφετών Λάρισας, λίγες ημέρες μετά τοι τραγικό συμβάν των Τεμπών, αποφάσισαν ομόφωνα σύμφωνα με το άρθρο 28 του ΚΠΔ, την ανάθεση της κύριας ανάκρισης από εφέτη ανακριτή, ορίζοντας και αναπληρωτή του. Και ο ορισμός δύο έμπειρων ανακριτών κρίθηκε αναγκαίος, λόγω της πολυπλοκότητας της έρευνας και επειδή η υπόθεσης είχε και έχει πολλές παραμέτρους», υπενθύμισε σε άλλο σημείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το εάν χρειάζεται να οριστούν και πρόσθετοι επίκουροι ανακριτές, ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι υπεύθυνος «σύμφωνα με το άρθρο 30 του Οργανισμού Δικαστηρίων δεν είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά το τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Διεύθυνσης Δικαστηρίων».
Σχετικά με το εάν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να παρέμβει στην εποπτεία του εφέτη ανακριτή για τον τρόπο που διεξάγει την έρευνα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «σύμφωνα με την διάταξη 23 του Οργανισμού Δικαστηρίων, ο υπουργός ασκεί εποπτεία μόνο στην διοίκηση της Δικαιοσύνης» και όπως ρητά ορίζεται «η οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό αδίκημα».
Ο κ. Μπούγας απέρριψε τις αναφορές του προέδρου της Νίκης που δήλωσε πως ο ειδικός εφέτης – ανακριτής κάνει παραλείψεις σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, περιγράφοντας πως πρόκειται για «βαθιά αντισυνταγματικές» δηλώσεις.
Σε άλλο σημείο συγκάλεσε τον Δημήτρη Νάτσιο ότι χωρίς να έχει γνώση της δικογραφίας επιχειρεί στην αίθουσα του Κοινοβουλίου να δημιουργήσει εντυπώσεις και «ένα κλίμα αντιδικίας, όχι μεταξύ της αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, αλλά μεταξύ της αντιπολίτευσης και των δικαστών».
Αυτό, είπε, που ζητάτε, στην ουσία είναι «σε μια εκκρεμή υπόθεση, ο υπουργός Δικαιοσύνης να διατάξει πειθαρχική έρευνα κατά του ανακριτή που διεξάγει την ανάκριση!».
Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, από την δική του πλευρά καταλόγισε ευθύνες παραλείψεων στον εφέτη ανακριτή Λάρισας που διερευνά την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και ανέφερε:
«Σήμερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη διέταξε – με αφορμή δημοσιεύματα – επείγουσα ποινική προκαταρτική εξέταση για κάθε αυτεπάγγελτο διωκόμενο έγκλημα, προκειμένου να διερευνηθεί για ποιο λόγο το υλικό από τις κάμερες του σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης που παραδόθηκε από τους υπευθύνους της εταιρείας διαχείρισης στον εφέτη ανακριτή, δεν περιείχε το σημαντικότερο: τις βιντεοσκοπήσεις από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης κατά τον χρόνο φόρτωσης της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας».
Υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία «θα έπρεπε να ήταν στην δικογραφία από την πρώτη ημέρα της ανάκρισης», ο πρόεδρος της Νίκης, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για όσα δημοσίως καταγγέλλονται σε βάρος του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών και να υπάρξει μέριμνα ώστε να αντικατασταθεί, ή να ενισχυθεί και από άλλους συναδέλφους του, ώστε να υπάρξει ασφάλεια δικαίου ότι η έρευνα που διεξάγεται είναι ουσιαστική και πραγματική.
Απέρριψε τις απαντήσεις του υφυπουργού ως «απαντήσεις συγκάλυψης και υπεκφυγής» ισχυριζόμενος ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο, ορίζουν ρητά ότι αρμόδιος για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, πρώτα από όλους είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα δε, με το άρθρο 117 παρ.2 του Κώδικα Δικαστικών Λειτουργών ορίζεται ότι «αρμόδιος για την άσκηση δίωξης όταν λαμβάνει γνώση ότι τελέστηκε από δικαστικό λειτουργό πράξη πειθαρχικού παραπτώματος, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης» και «μάλιστα οφείλει να προχωρήσει αμέσως σε προκαταρκτική εξέταση».
Ο κ. Νατσιός εγκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «όχι μόνο δεν ασκεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, αλλά αντίθετα κρύβεται πίσω από την διάκριση των εξουσιών».
Την συζήτηση της επίκαιρης ερώτηση μεταξύ του υφυπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου της Νίκης, σχολίασε με τοποθέτησή της και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι «η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σήμερα διατάσσει κατεπείγουσα προκαταρτική έρευνα, επειδή ακόμα δεν βρίσκεται στην δικογραφία το βιντεοληπτικό υλικό από την εμπορική αμαξοστοιχία που όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετέφερε παράνομο φορτίο».
Δήλωσε ότι η ίδια ως συνήγορος θυμάτων γνωρίζει την δικογραφία και επισήμανε ότι «η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης για να κλείσει άρον άρον η ανάκριση για να μην υπάρξει έρευνα σ’ αυτά ειδικά τα θέματα και κυβερνητικοί κατηγορούμενοι, είναι η απόλυτη απόδειξη πως αισθάνεστε ένοχοι για το έγκλημα των Τεμπών». Επιφυλάχθηκε, τέλος, να καταθέσει και εκείνη νέα επίκαιρη ερώτηση.