Το πρώτο θέμα που τέθηκε στο υπουργικό ήταν η ψήφος αποδήμων. Αφού έγινε η παρουσίαση για την εξέλιξη της συζήτησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίστηκε πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών θα πάει στη Βουλή αφού πρώτα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.
Το νομοσχέδιο θα είναι εκείνο που θα αποκρυσταλλώσει τις ακριβείς θέσεις των κομμάτων.
Στην παρέμβασή του για την ψήφο των αποδήμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Κάλεσε δε τους υπουργούς του, για ένα πρόβλημα 10ετιών, όπως είπε, «να στηρίξετε ισχυρά και επιθετικά αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος, να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί ούτως ή άλλως στήριξη από 200 βουλευτές». Άλλωστε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη η κοινή γνώμη στις συνθέσεις.
ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στα… τρία
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στο υπουργικό ήταν το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ θα «σπάσει» στα τρία και θα γίνει: μια εταιρία για την εμπορία, μια για τις υποδομές και μια για τα διεθνή έργα.
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό προβλέπει παρεμβάσεις στις αμοιβές του προσωπικού και κυρίως στον εξορθολογισμό των απολαβών.
«Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση, την οποία απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη ΔΕΗ.
Το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί, εξάλλου, με την επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, αλλά και με την παρουσίαση του προγράμματος ΜΑΖΙ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ