Πολιτική

Υπουργικό: Οι “καυτοί” διάλογοι Καμμένου – Κοτζιά! “Πυροσβέστες” Τσίπρας και Παππάς

- Πράγματα και θαύματα στο υπουργικό που συνεδρίασε χωρίς κάμερες - Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ζητήσει τη δημόσια δέσμευση Καμμένου πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση - Τι συζήτησαν στο γεύμα της Δευτέρας στη ΛΑΕΔ και γιατί ο πρωθυπουργός δεν… πείστηκε - Όλος ο διάλογος ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά - Πάνω από 10 λεπτά τσακώνονταν οι δυο υπουργοί! Σταμάτησαν με παρέμβαση Τσίπρα και Παππά

Τα εντυπωσιακά έγιναν χθες στο υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά καθώς ο καυγάς τους με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών πήρε μυθικές διαστάσεις. Τα ουσιαστικά ωστόσο έγιναν μια μέρα νωρίτερα δηλαδή την Δευτέρα (15.102.2018) το μεσημέρι στο γεύμα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στη Λέσχη Αξιωματικών όπου ανάμεσα στα κοντοσούβλια, τις σαρδέλες και τις αγκινάρες αλά πολίτα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κυβερνητικό του εταίρο να του ξεκαθαρίσει ένα πράγμα. «Εάν θα συνεχίσουν μαζί μέχρι τέλους  ή θα το διαλύσουν  τώρα  ώστε να πάρει ο καθένας τον δρόμο του».

[read4more]

Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας μια πρόταση μομφής που μπορεί να φέρει η ΝΔ, επανέλαβε ωστόσο ότι παραμένει στη θέση του σε ότι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.

Προφανώς επειδή ο πρωθυπουργός έχει λάβει πολλές φορές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τις ίδιες διαβεβαιώσεις αποφάσισε ότι θα ήταν καλό να δεσμεύσει δημόσια και με τον πλέον επίσημο τρόπο τόσο τον υπουργό Άμυνας όσο και τους υπουργούς των ΑΝΕΛ ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας την συγκεκριμένη στιγμή κέρδισε ωφέλιμο χρόνο ώστε η συγκυβέρνηση να προχωρήσει όλα όσα έχει σχεδιάσει στο πρόγραμμα της κοινωνικής πολιτικής, φτάνοντας τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Οι μήνες αυτοί, θεωρούν στην κυβέρνηση, είναι αρκετοί για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και τις δημοσκοπήσεις.

Πάνος Καμμένος και Έφη Αχτσιόγλου στο υπουργικό – Φωτογραφία Eurokinissi

Τη δέσμευση αυτή λοιπόν ζήτησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο επισημαίνοντας ότι «έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διάφορες. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προ εξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης.

Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία και να επιταχύνουμε διαδικασίες κάθαρσης».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο υπουργικό έκαναν αίσθηση στους παρευρισκόμενους και προφανώς και στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος εμφανιζόταν έτοιμος να επαναλάβει τα όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα στον πρωθυπουργό.

Πάνος Καμμένος, το πρόσωπο της ημέρας στο υπουργικό – Φωτογραφία Reuters

Ο καυγάς Καμμένου – Κοτζιά

Στην μέση της συζήτησης ωστόσο τα πνεύματα άναψαν όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών του είπε: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».

Εκνευρισμένος ο Νίκος Κοτζιάς του απάντησε ότι επιχειρεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσει τις δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Η ένταση στο υπουργικό συμβούλιο κορυφώθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας πάντα στον Νίκο Κοτζιά, του είπε ότι «υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές».

«Αυτό δε συνέβη ποτέ» του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών. «Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην θέση του λέγοντας ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση».

Η παρέμβαση του Τσίπρα και ο «πυροσβέστης» Παππάς

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι «η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών», ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπερασπίστηκε τον Πάνο Καμμένο για τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης περί Σαλβίνι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορές τέτοιου είδους» είπε χαρακτηριστικά. «Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν. Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα».

Φωτογραφία Eurokinissi

Ο δεύτερος γύρος

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε για εκτόνωση, η ένταση επανήλθε στο τραπέζι όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για διαρροές και στοχοποίηση του. «Δίνεις δημοσιεύματα εις βάρος μου» φέρεται να του είπε.

«Εσύ δίνεις! Με χτυπάς διαρρέοντας διάφορα» του ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η αψιμαχία αυτή κράτησε πάνω από δέκα λεπτά και είχε ιδιαίτερη ένταση και πολλές προσωπικές αιχμές.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός διέκοψε την συζήτηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για προσωπικές αντεγκλήσεις καθώς τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και σοβαρά.

Τους ζήτησε το όλο θέμα να λήξει εκεί γιατί όπως είπε τέτοιου είδους επεισόδια «καλό κάνουν μόνο στην ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός πάντως έλαβε την διαβεβαίωση που ήθελε από την Έλενα Κουντουρά ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ενώ ο Τέρενς Κουικ είπε ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας απ’ όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους - «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»
«Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και πλειοψηφία ανεξάρτητων. «Παρών» από 50 βουλευτές. «Η εκλογή του είναι επάξια και αντάξια» το μήνυμα Τασούλα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους – «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»