Δευτέρα, 25 Νοε.
6oC Αθήνα

Υπουργικό Συμβούλιο με «γεμάτη» ατζέντα – Στη Βουλή για το άσυλο ο Μητσοτάκης

υπουργικό
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Πλούσια είναι η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μαξίμου (11.00), με αντικείμενο τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ως κορυφαίο ζήτημα την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ύστερα από τη συμφωνία στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και την προώθηση της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, το οποίο θα κατοχυρώνει τις προϋποθέσεις για όσους απόδημους αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, οι οποίες θ’ απεγκλωβιστούν με τις ρυθμίσεις από το στενό έλεγχο του Δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και η εξυγίανση της ΔΕΗ. Ακόμη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία εν όψει του Brexit.

Click4more: Μηνύματα Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό με αποδέκτες Τουρκία και… στελέχη της ΝΔ

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί, εξάλλου, με την επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, αλλά και με την παρουσίαση του προγράμματος ΜΑΖΙ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Σχεδόν δύο 24ωρα πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Κίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί δις στη Βουλή: μία απόψε, για να μιλήσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διεθνή προστασία – το άσυλο, δηλαδή, για τους πρόσφυγες – και μία αύριο, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικά για το νομοσχέδιο για το άσυλο και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπως έγραψε χθες το newsit.gr, το προσφυγικό και μεταναστευτικό παραμένουν ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, μάλιστα, θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από τα νησιά προς την ενδοχώρα, ξεκινώντας με οικογένειες και ευπαθείς ομάδες που θα φιλοξενηθούν σε μισθωμένα ξενοδοχεία.

Click4more: Αναθεώρηση Συντάγματος: Μέχρι την Τρίτη οι τελικές διορθώσεις – 11 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εξάλλου, να καταφύγει σε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια, ακόμη και σε περιοχές όπου έως σήμερα δεν είχαν φιλοξενηθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, βασίζει πολλά στην αύξηση του αριθμού των επιστροφών, έχοντας θέσει ως στόχο τις 10.000 έως τα τέλη του επόμενου έτους. Για να αντιμετωπιστούν, εξάλλου, οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ή αυτοδιοικητικά στελέχη στα μέρη όπου πρόκειται να γίνουν μετεγκαταστάσεις, παρασκηνιακά βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολόκληρη επιχείρηση συνεννόησης κι ενημέρωσης που αφορά τους βουλευτές της ΝΔ από την επαρχία, περιφερειάρχες, δημάρχους, αλλά και εκπροσώπους φορέων.

Βασική αρχή, εξάλλου, του νομοσχεδίου για το άσυλο που ψηφίζεται από τη Βουλή είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και η ολοκλήρωση των διαδικασιών σε βάθος τριμήνου. Προς τούτο, άλλωστε, οι προτάσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ για αναθεώρηση του Δουβλίνου και την εξέταση των αιτημάτων για άσυλο μόνο στο πρώτο στάδιο στη χώρα εισδοχής – όπως είναι η Ελλάδα – και στο τελικό στάδιο στη χώρα προορισμού (π.χ. Γερμανία) βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει στην πρόταση Ζέεχοφερ την προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και ικανοποιεί το αίτημα της Αθήνας για επικαιροποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις