Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ζάεφ: Αισιοδοξία για λύση πριν τη Σύνοδο της Ε.Ε. τον Ιούνιο

Ζάεφ Τσίπρας ΠΓΔΜ

Την… πάγια αισιοδοξία του πως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να έχει λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο επανέλαβε ο Ζόραν Ζάεφ.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του, στη Σόφια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζάεφ επανέλαβε κάτι που έχει δηλώσει και στο παρελθόν. Πως ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο. Σε μερικές εβδομάδες, δηλαδή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ πιέζεται από το χρόνο και θέλει λύση στο θέμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κυρίως, όμως, θέλει λύση πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Γιατί χωρίς λύση, δεν θα πάρει… πρόκληση ένταξης της Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η συνάντηση Ζάεφ Τσίπρα στη Σόφια

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκαν, το πρωί της Πέμπτης (17.05.2018) στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών είχε διάρκεια μιας ώρας και μετά δεν έγιναν δηλώσεις.

Μετά το τέλος της συνάντησης ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ένα «θα δούμε» στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Alpha, Ευαγγελίας Τσικρίκα για το αν είναι αισιόδοξος.

Η ελληνική πλευρά ζητά μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Σκοπίων δείχνει να αποδέχεται κάτι τέτοιο. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ τα είπαν και στο χθεσινό δείπνο σε καλό κλίμα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις