- Κάθε μέρα και μια… συνέντευξη σε ευρωπαϊκό μέσο από τον Ζόραν Ζάεφ - Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγορεί την Ελλάδα πως ρισκάρει να… τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το όνομα της χώρας του - "Και να αλλάζαμε το Σύνταγμα, μια επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να το αλλάξει ξανά" λέει - "Θα ήταν πιο έξυπνο για όλους μας να βρούμε μια λύση το συντομότερο" - Απορρίπτει την πρόταση "Νέα Μακεδονία"
Μετά το Spiegel, το Reuters, κι άλλα ευρωπαϊκά μέσα ήταν η σειρά των Financial Times να φιλοξενήσουν μια συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ. Η… επικοινωνιακή “επίθεση” του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, καλά κρατεί.
Σήμερα (28.02.2018) ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε στους FT για το θέμα της ονομασίας. Κι αν σε προηγούμενες συνεντεύξεις του είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η χώρα του το Σύνταγμά της, αυτή τη φορά το… προχώρησε. Χαρακτήρισε την απαίτηση της Ελλάδας παράλογη και κατηγόρησε την Αθήνα πως έτσι ρισκάρει να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις!
Παρ’ όλα αυτά όμως, δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση. Αν και είναι δύσκολο, όπως είπε. Αλλά ελπίζει πως ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες στις 11 και 12 Ιουλίου.
Ζάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας
Ο Ζάεφ, παραδοσιακά, εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση. Αλλά έσπευσε να πει ότι η απαίτηση της Ελλάδας να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις η ΠΓΔΜ, είναι παράλογη και ρισκάρει να τορπιλίσει τη συμφωνία που τα δυο μέρη υποστηρίζουν πως θέλουν.
«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το ξέρουμε αυτό. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δυο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατό», λέει ο Ζάεφ.
Και συνεχίζει μιλώντας για το Σύνταγμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέα (!) απαίτηση από πλευράς Ελλάδας. «Η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι πως πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένας εσωτερικός κανόνας. Δεν έχει εφαρμογές έξω από τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, το να αλλάξουμε το Σύνταγμα δεν θα ήταν μια οριστική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον μπορεί να έρθει και να το αλλάξει ξανά».
Τα πέντε ονόματα και η μια απόρριψη
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπό τις “οδηγίες” του Μάθιου Νίμιτς, Ζάεφ και Τσίπρας εξετάζουν πέντε ονόματα για την ΠΓΔΜ:
– Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
– Βόρεια Μακεδονία
– Άνω Μακεδονία
– Μακεδονία του Βαρδάρη και
– Νέα Μακεδονία
Αλλά ο Ζάεφ απορρίπτει το “Νέα Μακεδονία”. Είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά δήλωσε “ανοιχτός” σε διαπραγμάτευση για τις άλλες τέσσερις προτάσεις.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε περίπτωση που Αθήνα και Σκόπια καταλήγουν σε συμφωνία, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 28 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ορίσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και δυο εβδομάδες μετά, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.
«Εθνικισμός»
«Αν καταλήξουν σε συμφωνία, τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Τσίπρας θα χρειαστούν τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Αυτό δεν θα είναι εύκολο», γράφουν οι Financial Times.
«Υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άνθρωποι και ομάδες που είναι κατά της συμφωνίας και στις δυο χώρες» τόνισε ο Ζάεφ.
Πηγή: Financial Times