Θέμα Άδωνι Γεωργιάδη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για τα PCR testπου χρησιμοποιούνται στην Κύπρο δημιούργησαν μείζον θέμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι τα PCR test που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο είναι «πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ» έφερε την έντονη αντίδραση της κυπριακής πλευράς, με αποτέλεσμα ο υπουργός να ανασκευάσει γράφοντας στα social media ότι «ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Την απάντηση πάντως για τα κινέζικα μοριακά την έδωσε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί στην Κύπρο τα PCR τεστ στοιχίζουν μόνο 20 και 25 ευρώ ενώ στην Ελλάδα ακόμα και με την νέα τιμή φτάνουν τα 47 ευρώ» λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσθέτουν: «Προκειμένου λοιπόν να καλύψει την κυβερνητική ανικανότητα και τις διευκολύνσεις στους «ημετέρους» ο υπουργός θεώρησε ότι μπορούσε να απαξιώσει την υγειονομική πολιτική μίας άλλης χώρας. Και πολύ περισσότερο θεώρησε ότι τα ψέματα του θα μείνουν αναπάντητα».
Οι ίδιοι άνθρωποι δίνουν έμφαση στην αντίδραση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αντιπρόεδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία έγραψε τα ακόλουθα: «Case study πολιτικής ανευθυνότητας και γελοιότητας οι δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη! Τα είπε, μας πρόσβαλε, μετά τα μάζεψε διαψεύδοντας το ηχητικό της ΕΡΤ που ακούγεται να τα λέει! Ίσως να τους στείλουμε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη (σ.σ. ο αρμόδιος ελεγκτής της κυπριακής κυβέρνησης) να τους δείξει πως περιορίζεται η αισχροκέρδεια!»
Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου απάντησε ως εξής:
- «Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
- Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
- Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες».
Ενώ, ο Ο. Μιχαηλίδης με ανάρτησή του ανέφερε πως «ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ».