Σάββατο, 28 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Νίπτει τα χείρας της…» για την ακέφαλη Δικαιοσύνη

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Νίπτει τα χείρας της…» για την ακέφαλη Δικαιοσύνη

Νίπτει τας χείρας της, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά με τις καθυστερήσεις στην τοποθέτηση Προέδρων και Αντιπροέδρων του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ρίχνει την ευθύνη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με ανακοίνωσή της επιτίθεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο με αφορμή δημοσιεύματα που τον φέρουν να της αποδίδει ευθύνες για καθυστέρηση στην τοποθέτηση Προέδρων και Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντιδρώντας αποδίδει ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εκείνη έστειλε τις προτάσεις στη Βουλή με περίπου 1,5 μήνα καθυστέρηση σε σχέση με τα οριζόμενα στο Νόμο, δηλαδή στις 8 Ιουνίου του 2015 αντί του τέλους Απριλίου.

Και προσθέτει παρόλο που ο Νόμος ορίζει ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συνεδριάζει εντός διμήνου από την αποστολή του αιτήματος της Κυβέρνησης, η Διάσκεψη συνεκλήθη αμέσως, στις 26 Ιουνίου 2015, με αντικείμενο την ακρόαση των προσώπων που προτείνονταν για τις θέσεις. Στις 26 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η ακρόαση των υποψηφίων Προέδρου του Αρείου Πάγου και δύο ημέρες το σχετικό πρακτικό εστάλη στον Υπουργό για το διόρισμό της κας Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στη θέση Προέδρου του Αρείου Πάγου. Η προγραμματισμένη για την ίδια ημερομηνία ακρόαση των προτεινομένων για τη θέση Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναβλήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης, λόγω του προχωρημένου της ώρας. Πρόταση της Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη της 30 Ιουνίου 2015 ήταν να γίνει συνεδρίαση για τους υπόλοιπους προτεινόμενους και διαρκούσης της εβδομάδας προ του δημοψηφίσματος, αλλά η σχετική πρόταση συνάντησε αντιδράσεις καταγεγραμμένες στα πρακτικά. Τελικώς συνεδρίασε η διάσκεψη των Προέδρων στις 7 Ιουλίου 2015 με αντικείμενο την ακρόαση των προτεινομένων για τη θέση Προέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου και το σχετικό πρακτικό εστάλη στον Υπουργό στις 8 Ιουλίου 2015 Μέχρι την παραίτηση της Κυβέρνησης, ωστόσο, δεν εκδόθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εξέδωσε εν τω μεταξύ αρκετές ΠΝΠ…

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει ότι στις 31 Ιουλίου 2015 ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να κλείσει η Βουλή από τις 3 έως και τις 16 Αυγούστου 2015 παρά την αντίθετη άποψη που η ίδια είχε καθώς υπήρχαν αυτές οι εκκρεμότητες και προσθέτει ότι στις 20 Αυγούστου υπήρξε η αιφνιδιαστική παραίτηση της Κυβέρνησης. Και καταλήγει ότι «εάν, συνεπώς, αναζητούνται υπαίτιοι για τον μη ορισμό προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πριν την έναρξη του Δικαστικού έτους, στις 16/9/2015, αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν στα πρόσωπα των μελών της Κυβέρνησης. Εκτός εάν η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το δόγμα «για όλα φταίει η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε