Πρόκειται για έργα 65 Ελλήνων καλλιτεχνών, από τις πωλήσεις των οποίων ένα μέρος θα διατεθεί για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης.
Την ομαδική αυτή έκθεση με τίτλο «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο κόσμος του»επιμελήθηκε η Ίρις Κρητικού.
Αφετηρία της δημιουργικής δράσης των καλλιτεχνών υπήρξε, αναφέρει η επιμελήτρια, «η διπλή υπόσταση του Γεννάδιου, φανατικά Έλληνα και φανατικά πολίτη του κόσμου, όπως και τα διαφορετικά πεδία του συλλεκτικού του ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως η εκτός των ορίων αγάπη του για τα βιβλία και την ιδέα της Βιβλιοθήκης, ως πεμπτουσία ενός φαινομενικά ουτοπικού οράματος».
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1926 για να στεγάσει την αξιόλογη συλλογή 26.000 σπάνιων βιβλίων, έργων τέχνης, χειρογράφων και αρχείων του συλλέκτη και διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιου (1844-1932), που εμπνεύστηκε αυτή την κιβωτό διαφύλαξης ιστορικών πηγών της βυζαντινής, τουρκοκρατούμενης και νεώτερης Ελλάδας. Τη συλλογή του είχε δωρίσει ο Γεννάδιος το 1922 στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Σήμερα αριθμεί 117 χιλιάδες τόμους.
Την αποτελούν σπάνιες εκδόσεις, περίτεχνες βιβλιοδεσίες, διηγήσεις περιηγητών, λευκώματα ζωγραφισμένα στο χέρι, πάνω από 200 υδατογραφίες του Άγγλου ζωγράφου και λογοτέχνη Έντουαρντ Λιρ, μοναδικοί χάρτες και προσωπικά αρχεία όπως του Ερρίκου Σλήμαν. Εκεί φυλάσσονται και τα αρχεία των βραβευμένων με Νόμπελ, Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.
Για όσους έχουν βαθιά γνώση της αξίας των συλλογών της Βιβλιοθήκης, «τα έργα των καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον Γεννάδιο και τον κόσμο του αποτελούν μια φρέσκια ματιά σε ένα χώρο οικείο, ενώ συνάμα προσφέρουν μια νέα θεώρηση των θησαυρών του», επισημαίνει η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου.