Τραγούδια από το πλούσιο έργο του θα ερμηνέυσουν διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες.
Συναυλία – αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο Κύπριο συνθέτη, Μάριο Τόκα, με αφορμή τα δύο χρόνια από το θάνατό του, πραγματοποιείται την Τετάρτη 12 Μαΐου στις 20:30 στην αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης” του Μεγάρου Μουσικής.
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας,και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου.
Αγαπημένα τραγούδια από το πλούσιο έργο του Μάριου Τόκα θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Δώρος Δημοσθένους και η Γιώτα Νέγκα.
Στην εκδήλωση συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα και η Ορχήστρα “Σύγχρονης Μουσικής” της ΕΡΤ. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τα κείμενα και την παρουσίαση επιμελείται η Κάκια Ιγερινού.
Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής. Οι τιμές κυμαίνονται από 50 ευρώ για τη διακεκριμένη θέση έως και 7 ευρώ για το φοιτητικό εισιτήριο.
Ο Μάριος Τόκας πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 1978. Ο πρώτος του δίσκος με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά είχε τίτλο “Τα Τραγούδια της Παρέας”. Ακολούθησαν συνεργασίες με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.
Τραγούδια του Μάριου Τόκα ερμήνευσαν, μεταξύ άλλων, οι Αντ. Καλογιάννης, Δημ. Μητροπάνος, Γ. Πάριος, Γ. Νταλάρας, Π. Τερζής, Γλυκερία, Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Τ. Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Σ. Διονυσίου, Χαλκιάς, Αλ. Κανελλίδου, Κ. Κούκα, Θ. Αδαμαντίδης, Β. Σκουλάς.
Συνεργάστηκε με διακεκριμένους στιχουργούς όπως ο Άλκης Αλκαίος, ο Κώστας Φασουλάς, ο Φίλιππος Γράψας, ο Ανδρέας Νεοφυτίδης, ο Σαράντης Αλιβιζάτος, ο Φώντας Λάδης, ο Σπύρος Φυλακτός και η Άννα Αργυρού.
Επίσης, μελοποίησε έργα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Τεύκρου Ανθία, Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Κυριάκου Χαραλαμπίδη και άλλων.
Οι μελωδίες του Μάριου Τόκα συγκινούν τους απανταχού Έλληνες. Οι επιτυχίες “Αννούλα του χιονιά”, “Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη”, “Η νύχτα μυρίζει γιασεμί”, “Σαν τρελό φορτηγό”, “Εξαρτάται”, “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη”, “Τα λαδάδικα”, “Θάλασσες”, “Δίδυμα Φεγγάρια”, τον καθιέρωσαν στο μουσικό στερέωμα και τη συνείδηση του κόσμου.
Ο ίδιος έλεγε: “Με τα τραγούδια μου προσπαθώ να φτιάχνω παρέες. Σε μια εποχή μοναξιάς, τα τραγούδια που γράφονται με συναίσθημα, αλήθεια και ψυχή μπορούν να φέρουν τον ένα κοντά στον άλλον”.
Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, ο Μάριος Τόκας αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργου στην Κύπρο και τους αγώνες της ιδιαίτερης πατρίδας του για ανεξαρτησία και ελευθερία. Το τραγούδι “Η δική μου η πατρίδα” σε στίχους της Τουρκοκύπριας, Νεσιέ Γιασίν θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις καρδιές του κυπριακού λαού.
Παράλληλα, είχε σημαντική παρουσία στη μουσική επένδυση θεατρικών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μεταξύ άλλων, επιμελήθηκε τη μουσική σε έργα όπως “Δόνα Ροζίτα” και “Γέρμα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, “Θερμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη και “Η αυλή των θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλη.
Σταθμός στην πορεία του υπήρξε το συμφωνικό έργο “Θεογεννήτωρ Μαρία”, το οποίο παρουσιάστηκε και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης το 2002.