Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη φετεινή, διπλή της παρουσία, στο Ηρώδειο, μετά τη «Νόρμα» του Ιουνίου.
Σε μια προσπάθεια αντιστροφής των αρνητικών του δεδομένων, το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας, επιστράτευσε επικοινωνιακούς τρόπους – τη διαφήμιση της παράστασης με διώροφο λεωφορείο και τη μπαντίνα της Λυρικής σε διαδρομές στην πόλη – μετακλήσεις ξένων λυρικών ερμηνευτών και φυσικά, μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες.
Την εμβληματική «Αϊντα» έγραψε ο Βέρντι κατά παραγγελία και με αφορμή τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ και τα εγκαίνια του κτηρίου της όπερας του Καϊρου, το 1871. Εκεί έκανε και παγκόσμια πρεμιέρα το έργο, μπαίνοντας θριαμβευτικά στο διεθνές ρεπερτόριο. Αλλά και έναν αιώνα μετά την πυρκαγιά, που αποτέφρωσε το κτήριο, η «Αϊντα» του Βέρντι έμελε να γράψει και πάλι ιστορία, με μια μνημειακή παράσταση στις πυραμίδες της Γκίζας, το 1998, γιορτάζοντας το νέο κτήριο της όπερας του Καϊρου.
Το ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι βασίστηκε σε σενάριο του αρχαιολόγου – αιγυπτιολόγου Ωγκύστ Μαριέτ. Η δράση εκτυλίσεται στη φαραωνική Αίγυπτο περί το 1000 πΧ, με κεντρικούς ήρωες την Αϊντα, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας και σκλάβα της Αμνέριδας, κόρης του βασιλιά της Αιγύπτου, που διεκδικούν και οι δύο τον έρωτα του Ρανταμές, νικηφόρο αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων στον πόλεμο κατά των Αιθιόπων. Η Αϊντα εκμαιεύει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα στρατιωτικό μυστικό και εξοργισμένη η Αμνέριδα τον κατηγορεί για προδοσία. Ο Ρανταμές καταδικάζεται από το ιερατείο να ταφεί ζωντανός σε υπόγειο τάφο, όπου έχει κρυφεί η Αϊντα, επιθυμώντας να πεθάνει στο πλάι του.
Με την Αϊντα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και σε ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, τολμά τρεις παραστάσεις (οι δύο προηγήθηκαν στις 23 και 24 Ιουλίου) με τον Παναγή Παγουλάτο να προσαρμόζει σκηνοθετικά το 2010, την παραγωγή της Λυρικής του 1991, που είχε τότε σκηνοθετήσει ο Ντίνος Γιαννόπουλος.
Υπό την μπαγκέτα του Λουκά Καρυτινού και τις λυρικές φωνές της Τιτσιάνα Καρούζο (Αϊντα), του Μπάντρι Μαϊσουράτζε (Ρανταμές), της Ελένα Κασσιάν (Άμνερις), του Δημήτρη Πλατανιά (Αμονάσρο), αλλά και της υψιφώνου Χούι Χε, που υποδύθηκε την Αϊντα στις 24 /7, το εγχώριο λυρικό θέατρο γέμισε το Ηρώδειο και το ταμείο του.