Σάββατο, 27 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Εγκαινιάσθηκε η νέα περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Εγκαινιάσθηκε η νέα περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Εγκαινιάσθηκε σήμερα η νέα περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ».

Η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικά έργα και φωτογραφίες του Αρχείου Ρούντο Σβαρτς του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, προσωπικά αντικείμενα που οι Ίγκο Σβαρτς-Κβαντ και Χέινζ Σβαρτς, γιοι του Γερμανού ζωγράφου Ρούντο Σβαρτς, δώρισαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ένα τμήμα του αρχείου και των έργων του πατέρα τους, ο οποίος ως στρατιώτης της Βέρμαχτ υπηρέτησε στην Κρήτη το 1943-44. 

Το κρητικό Αρχείο Ρούντο Σβαρτς περιλαμβάνει 18 ελαιογραφίες και πορτρέτα με μολύβι ή κάρβουνο, ένα Φωτογραφικό Άλμπουμ με περίπου 460 φωτογραφίες και ένα Ημερολόγιο 388 σελίδων, στο οποίο καταγράφεται η περιήγησή του κυρίως στο Νομό Ηρακλείου και το βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Λασηθίου με ένθετα λεπτομερή σχέδια (ακουαρέλες, παστέλ, σκίτσα με μολύβι και πενάκι).

Η Έκθεση αναπτύσσεται σε δύο κύριες ενότητες που αντιστοιχούν σε δύο αίθουσες. Στην πρώτη (φωτεινή) αίθουσα εκτίθενται επιλεγμένα εικαστικά έργα του Ρούντο Σβαρτς, διαρθρωμένα σε ομάδες με κριτήριο τη θεματογραφία (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, οικισμοί, λαογραφία και καθημερινή ζωή, αρχιτεκτονική κ.λπ.) και την τεχνική (ακουαρέλα, παστέλ, μολύβι, μελάνι). Οι περιηγήσεις του καλλιτέχνη στους οικισμούς και την ύπαιθρο της κρητικής γης αποτυπώνονται σε περισσότερες υπο-ενότητες. Στον ίδιο χώρο, μια οθόνη αφής επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο Αρχείο Ρούντο Σβαρτς, που παρουσιάζεται επίσης στο Διαδίκτυο.

Η δεύτερη (σκοτεινή) αίθουσα αποτελεί το χώρο παρουσίασης του φωτογραφικού αρχείου του Γερμανού καλλιτέχνη. Εσωτερικά φωτιζόμενες εκτυπώσεις επιλεγμένων φωτογραφιών ξεδιπλώνουν το οδοιπορικό του φωτογράφου σε διάφορα χωριά και περιοχές της Κρήτης. Επιπλέον, φωτογραφίες προβάλλονται υπό τη μορφή slide-show σε μια οθόνη, ενώ στον ίδιο χώρο μια εικαστική βιντεοεγκατάσταση επιχειρεί μια σύγχρονη καλλιτεχνική παράσταση του έργου του Σβαρτς. Η ενότητα κλείνει με την υποβλητική προθήκη των προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη.

Η έκθεση συνοδεύεται από τη διπλή έκδοση ενός λευκώματος, στα ελληνικά και στα αγγλικά και γερμανικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πλάνο αξιοποίησης του Αρχείου Ρούντο Σβαρτς, εντός του 2011 θα πραγματοποιηθεί και η έκδοση του Κρητικού Ημερολογίου του.

   

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε