Η νέα πλατφόρμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη “Poesea: Η Λογοτεχνία στη θάλασσα” (poesea.gr) αποτελεί μία εναλλακτική και άκρως πρωτότυπη πρόταση προσέγγισης της ποίησης. Μέσα από 31 μονόλεπτες παραγωγές—στην πραγματικότητα καλλιτεχνικές παρεμβάσεις πάνω σε ένα διαδραστικό χάρτη—παρουσιάζονται στίχοι εμβληματικών ποιημάτων που έχουν ως θέμα τη θάλασσα.
Ο στόχος του εγχειρήματος διττός: αφενός να αναδείξει την άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την ποίηση και τη θάλασσα–‘Θάλασσα, πώς να σε πω; Ελλάδα […],’, απαγγέλει η ταλαντούχα Έλη Δρίβα, όταν ο χρήστης επιλέγει ως σημείο την Κρήτη. Αφετέρου επιθυμία του Ιδρύματος να προτρέψει μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και το ευρύτερο κοινό να επανακαλύψουν και να αγκαλιάσουν την ποίηση, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως η βιντεοτέχνη, και γιατί όχι και τα κοινωνικά δίκτυα.
Η καινοτομία της πλατφόρμας δεν περιορίζεται φυσικά στη βιντεοτέχνη. Πλήθος πληροφοριακού υλικού, αλλά και ασκήσεις για μικρούς και μεγάλους καθώς και εξωτερικοί σύνδεσμοι γύρω από τον ποιητή—ντοκιμαντέρ, ποιητικές συλλογές κλπ.–συνοδεύουν το κάθε ποίημα.
Πρωτοπορώντας, και σεβόμενο τις παραδοσιακές του αξίες, ελεύθερη γνώση – ελεύθερη πρόσβαση, το Ίδρυμα ανοίγει μέσω της πλατφόρμας Poesea ένα δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό. Διαγωνισμοί φωτογραφίας, όπως αυτός που ανακοινώθηκε ήδη (https://www.
Έμπνευση της διευθύντριας του Ιδρύματος και γνωστής στους κύκλους της λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου κ. Καλής Παγουλάτου-Κυπαρίσση, η πλατφόρμα Poesea εκπονήθηκε από τα μέλη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνδρομή τριών κορυφαίων συνεργατών, των αδελφών Μπουρελιά στη σύλληψη και παραγωγή των βίντεο (https://www.
Περιηγηθείτε στην πλατφόρμα εδώ