Πολιτισμός

Η οικονομική κρίση είναι δημιουργία ομάδων συνωμοτών

Ο Ηλίας Λογοθέτης επιστρέφει δυναμικά στον κινηματογράφο με τους Ιππείς της Πύλου με ένα κόντρα ρόλο που θα συζητηθεί. Εμείς τον συναντήσαμε για να μας μιλήσει για την νέα ταινία αλλα και να μας αναλύσει την σημερινή κατάσταση.

Από τον Γιώργο Καζιάνη

Τι πραγματικότητα βιώνουμε σήμερα;

“Υπάρχει μια μελαγχολία στην Ευρώπη η οποία ψάχνει να βρεί το εαυτό και το πολίτευμα που την χαρακτηρίζει. Αυτό που χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους δεν είναι η ούτε η γλωσσα, το αίμα ούτε τίποτα είναι η κοινή επιθυμία της συμβίωσης. Αν λοιπόν θέλουμε και εμείς οι Έλληνες να λεγόμαστε οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε κοινές επιθυμίες. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. διότι στην Ελλάδα ασελγούν εδώ και χρόνια από το 1821 μέχρι σήμερα συμμορίες ληστών . Η μελαγχολία είναι διάχυτη στην Ευρώπη αλλά πιο μεγάλη μελαγχολία έως κατάθλιψη βρίσκεται στην Ελλάδα σχεδόν χαπάκωμα.”

Ποιο νοήματα κρύβει η ταινία;

“Όσους πιο πολλούς συνειδητούς πολίτες αποκτήσουμε αυτά τα χρόνια που έρχονται και υπερασπίζονται αυτήν την την χώρα το πρόβλημα θα λυθεί. Έχουμε θέμα δημοκρατίας και αυτό το θίγει η ταινία. Δεν είναι δυνατόν το μέλλον αυτής της χώρας να αναλώνεται σε δικαστικές διαμάχες και σε συμμορίες που την λιμαίνουν. .Χρειαζόμαστε συνειδητούς πολίτες όχι κομματόσκυλα .Πρεπει να γυρίσουμε πίσω στο παρελθον γιατί Δεν θα υπάρχει ιστορικό Μελλον. Όλοι θέλουν λεφτά. Ποτέ δεν υπήρξαν λεφτά και αν υπήρξαν τα φάγανε αυτές οι 10 οικογένειες που κυβερνούν εδώ και χρόνια αυτήν την Χώρα. Η ταινία είναι επίκαιρη μεσα από αυτην την αλληγορία μέσα από το ψάξιμο της Δημοκρατίας. Εχει πολλά στοιχεία και την αλληγορία της και τον ρεαλισμό της και όλες αυτές τις συγκρούσεις των πρόσωπων. Έχει και μια αρχαία πνοή η ιστορία. Μου αρέσει να μιλάω για την ταινία με ένα χαμένο ρομαντισμό.”

Αυτό βγαίνει λόγω της καταγωγής σας

“Είναι ο αέρας που μας κάνει στα Επτάνησα λίγο παραξενους. Είχαμε παιχνίδι στο Ιόνιο και τα ποσοστά Ελευθερίας μας ήταν μεγάλα.Για αυτό αγαπάμε τις γυναίκες μας και δεν τις θεωρούμε σκεύος ηδονής”

H Γνώμη σας για τον Καλογερόπουλο και για το cast;

“Ο Καλογερόπουλος ποναει την χώρα και αυτό είναι σημαντικόΤο cast της ταινίας είναι εκπληκτικό. Ο Κιμούλης είναι απίστευτος και ολοι πίσω εμείς βοηθάμε με την καθοδήγηση του Νίκου.”

To γνωρίζατε ότι ο Καλογερόπουλος σας είχε στήσει ολόκληρη πλεκτάνη για να παίξετε

Ναι το έμαθα. Το ξέρει ότι είμαι δύσπιστος. Το θέμα του συνεργάτη είναι για εμένα σημαντικό.

Είστε ένας ηθοποιός αυτό που λέμε με Ευρεία Γκάμα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι σας λατρεύουν σαν Κωμικό ηθοποιό;

Είναι λάθος αυτό. Όσο αφορά το ρόλο κωμικού ηθοποιού μόνο στην Ελλάδα έχουμε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι φάρμακο ένας ηθοποιός δεν είναι κατηγορία φαρμάκου.”

Ποιο είναι το καθήκον ενός ηθοποιού

“Είναι να είναι ουδέτερος και να παίζει κόντρα ρόλους εκεί φαίνεται η αξία του.”

Πιστεύετε ότι σας έχει επηρεάσει το έργο του Βιζυηνού η πιστεύεται ότι έχετε χρέος σε έναν τόσο μεγάλο συγγραφέα.

Ηταν σαν αποστολή .αυτό το πράγμα.Να πάρω την σύνταξη μου και να αφοσιωθω σε αυτόν τον μεγάλο συγγραφέα και στην γλώσσα. Ιερό χρέος.

Έχετε συνεργαστεί με τον Κάρολό Κούν με τον Χάρολντ Πίντερ ανθρώπους αφοσιωμένους στην τέχνη;

“Ο Κούν ήταν ο δάσκαλος μου, νιώθω ότι εχω υποχρέωση στον δάσκαλο μου γιατί αυτός με οδήγησε σε μονοπάτια των ρόλων. Αλλά η συνάντηση με τον Πιντερ ήταν οριακή που κάθε άνθρωπος ήθελε να συναντήσει αυτόν τον μεγάλο συγγραφέα και είχα την ευτυχία στο No man Land να με δει να παίζω.”

Εχω μια μεγαλη απορία ποια είναι η ικανοποίηση ενός ηθοποιού. είναι το χειροκρότημα η είναι κάτι πιο εσωτερικό;

Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Το χειροκρότημα είναι κάτι που περνά γρήγορα. Η εσωτερική παραδοχή είναι σημαντική και αν δεν πιστέψει ένας ηθοποιός ότι αυτό που κάνει δεν είναι καλό τότε δεν θα ησυχάσει ποτέ. Είναι κάτι σαν την συνείδηση. Ένα θέατρο γεμάτο είναι ένα θέατρο γεμάτο αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί αυταπου γεμίζουν δεν είναι λόγω της αξίας της παράστασης.”

Ο Καπιταλισμός έχει μπει στην Τέχνη;

“Εδώ δεν έχουμε καπιταλισμό εδώ είναι φεουδαρχία. Δεν έχουμε ακόμα τις δομές είμαστε ακόμα προμαρξιστικά στην Ελλάδα.”

Υπάρχουν πνευματικοί ηγέτες στην Ελλάδα οι μετά 1974 σαν να χαθήκαν;

“Αυτό πιστεύω και εγώ σαν να έγιναν όλα αυτά για τις καρέκλες .Σκέφτομαι μήπως το κάθε επαναστατικό κίνημα είναι για τις καρέκλες. Και αυτοί οι Επαναστάτες είναι χειρότεροι γιατί οι ίδιοι εξυπηρετούν πια αυτό που τάχατες πολεμήσανε πια σαν μεταλλαγμένοι.”


Υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα;

“Όχι υπάρχει φασισμός. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ των ανθρώπων είναι αυτές που καθορίζουν την δημοκρατία. Δεν λειτουργεί αυτό το πράγμα .Αν λέμε δημοκρατία να λες και να κάνεις ότι θέλειςείναι άλλη συζητηση.”

Αν και βλέπουμε παρα την κρίση υπάρχει ένας πλουραλισμός στο θέατρο

“Όχι δεν υπάρχει κρίση.Αυτη η οικονομική κρίση είναι δημιουργία ομάδων συνωμοτών πού καλύπτουν ο ένας των άλλων και το κάνουν για να καλύψουν τα κλεμμένα που έφαγαν.Και πρέπει να ξεχαστεί αυτό γρήγορα γιατί διαλύουμε την Ιστορική μας μνήμη.”

Πολιτισμός

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτισμός: Περισσότερα άρθρα