Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός της Αθήνας, την έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα» (http://miro.hellenic-cosmos.gr/). Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και το Ίδρυμα PilariJoan Μiró της Μαγιόρκα, φιλοξενείται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου 2010.
H έκθεση περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα που δημιούργησε ο μεγάλος καλλιτέχνης στο εργαστήρι του στη Μαγιόρκα, όλα πρωτοεμφανιζόμενα στην Αθήνα: λάδια και πρωτότυπα χαρακτικά έργα της ώριμης περιόδου του, που αποδεικνύουν τη ζωντανή και πολύτιμη παρακαταθήκη του στη σύγχρονη τέχνη. Όλο το υλικό προέρχεται από το Ίδρυμα PilariJoan Μiró της Μαγιόρκα.
H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και την επιμέλειά της υπογράφει ο Μάριος Ελευθεριάδης.
Αναλυτικότερα, στην αίθουσα «Ισμήνη» παρουσιάζονται λάδια της ώριμης περιόδου του ζωγράφου, από 1976 έως το 1981, πρωτότυπα χαρακτικά έργα από τις σειρές Els Gossos (Τα σκυλιά), Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας) και Fundació Palma, η παραγωγή των οποίων είναι μεγάλη, πλούσια σε θεματολογία, μορφή και τεχνική. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει μακέτες, μήτρες, δοκίμια εκτύπωσης, bon à tirer και εκτυπώσεις από την ώριμη περίοδό του, από αυτές που δημιουργήθηκαν στα εργαστήριά του στην Πάλμα, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να είναι ενεργά, όπως επιθυμούσε ο Miró.
Οι φωτογραφίες του FrancescCatalá-Roca και του Jean-MariedelMoral, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,προσφέρουν ένα ταξίδι στην τελευταία περίοδο του Miró, όταν κατοικούσε στη Μαγιόρκα και δημιουργούσε έργα στο εργαστήριο που του έχτισε ο José Lluis Sert και παρουσιάζουν ορισμένες προσωπικότητες που γνώρισε ή θαύμασε ο καλλιτέχνης. Ο Miró ενοχλούνταν από την παρουσία άλλων όταν δούλευε στο εργαστήριό του, γεγονός που καθιστά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες πολύτιμα ντοκουμέντα.
Επίσης, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών» που προτείνει μια αναδρομή σε εκείνη τη δημιουργική «στιγμή» κατά την οποία ο Miró έβαλε χρώμα στα όνειρά του. Οδηγός του επισκέπτη είναι τα λόγια που κατέγραψε ο Yvon Taillandier στο “Joan Miró: je travaille comme un jardinier”1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη» που απευθύνεται σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης και αποτελεί συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ» – Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, την έκθεση συνοδεύουν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα (για σχολεία αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες), μέσα από τα οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγάλο καλλιτέχνη Joan Miró. Τα προγράμματα αυτά είναι
«Ο μικρός Joan όταν… ζωγραφίζει», «Ο Miró γλύπτης» και «Ο Miró της Μαγιόρκα και η ώριμη περίοδος στη χαρακτική».
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση καθημερινά, τις ώρες λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου», ενώ πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις για μεμονωμένους επισκέπτες.
Συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι:
Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: 09:00-14:00
Τετάρτη & Παρασκευή: 09:00-21:00
Σάββατο: 11:00-16:00
Κυριακή: 10:00-16:00
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Πρόγραμμα οργανωμένων ξεναγήσεων για μεμονωμένους επισκέπτες:
Τετάρτη & Παρασκευή: 15:00, 17:00, 19:00
Σάββατο & Κυριακή: 13:00, 14:00
Τιμή εισιτηρίου με ξενάγηση: 7 ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου – 30 Μαΐου 2010
Αίθουσα Ισμήνη και φουαγέ του «ΘΕΑΤΡΟΝ»
http://miro.hellenic-cosmos.gr/
Τηλ.: 212 254 0322
Επιμέλεια έκθεσης σε Θεσσαλονίκη & Αθήνα: Μάριος Ελευθεριάδης
Επιστημονική επιμέλεια: Maria Luisa Lax Cacho (Ίδρυμα Μiró της Μαγιόρκα)
1“Joan Miró: je travaille comme un jardinier” («Joan Miro: δουλεύωσανκηπουρός»). Λόγια που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση XXème Siècle, αρ. 1, τ. 1, Παρίσι, 15 Φεβρουαρίου 1959. [Διάρκεια: 54’ Σκηνοθεσία: Cesc Mulet / The Phosphorescent Trails of Snails © La Perifèrica produccions / Televisió de Mallorca. 2009]