Κυριακή, 1 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Ο Ζορζ Πρετρ στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Ζορζ Πρετρ στο Μέγαρο Μουσικής

Ο σπουδαίος Γάλλος αρχιμουσικός Ζορζ Πρετρ, διευθύνει αύριο και μεθαύριο τη γερμανική ορχήστρα Στάατσκαπελε της Δρέσδης, στο Μέγαρο Μουσικής με αποσπάσματα από όπερες του Ρίχαρντ Στράους και από την “Ηρωϊκή” συμφωνία αρ.3 του Μπετόβεν.

Συμμετέχουν οι υψίφωνες Άνε Σβάνεβιλμς, Γκένια Κιμάιερ και Μπερνάρντα Φινκ.

Η Στάατσκαπελε της Δρέσδης κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Είναι μάλιστα η πρώτη που τιμήθηκε, το 2007, με το «Βραβείο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Μουσικής Κληρονομιάς». Πρόκειται ασφαλώς για ένα μόνο από τα πολλά εύσημα που έχουν απονεμηθεί κατά καιρούς στο παλαιότερο, ίσως, μουσικό σύνολο διεθνώς, το οποίο ήδη μετρά σχεδόν πέντε αιώνες συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας. 

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σαξονίας -έτσι αποδίδεται η πλήρης ονομασία της Στάατσκαπελε στα ελληνικά- ιδρύθηκε το 1548. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 γιόρτασε τα 460 χρόνια της αδιάλειπτης παρουσίας της στη διεθνή πολιτιστική ζωή. Ωστόσο, παρά την… «προχωρημένη» ηλικία της, δεν διστάζει να παρουσιάζει στην Ζέμπεροπερ της Δρέσδης περί τα 260 έργα ανά καλλιτεχνική περίοδο (όπερες, συμφωνικά, μουσική δωματίου, μπαλέτα) και να δίνει πολλά κοντσέρτα στον ναό Φράουενκιρχε της ίδιας πόλης. 

   

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε