Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Σαν σήμερα σίγησε η υπέρτατη φωνή! 33 χρόνια χωρίς τη Μ.Κάλλας

Η Μαρία Κάλλας (ή Μαρία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα), υπήρξε κορυφαία υψίφωνος, «πρίμα-ντίβα της όπερας του 20ου αιώνα».

Οι ερμηνείες της σημάδεψαν όλες τις μεγάλες σοπράνο που ακολούθησαν λόγω του πάθους και της μοναδικότητάς τους.

Η Μαρία Κάλλας, η γυναίκα που έζησε και πέθανε όπως οι ηρωίδες της όπερας, η γυναίκα που “έσβησε” από αγάπη, έφυγε σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια.

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη από έλληνες γονείς εγκατεστημένους στις ΗΠΑ.

Η κλίση της στη μουσική φάνηκε από τα πρώτα της παιδικά χρόνια και στα οκτώ της  είχε ήδη ξεκινήσει μαθήματα μουσικής.

Το 1936 η Κάλλας έρχεται, εξαιτίας χωρισμού των γονιών της, στην Ελλάδα όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών.

Το 1942 εμφανίζεται ως πρωταγωνίστρια στην «Καβαλλερία» στη Λυρική.

Το 1945 φεύγει για τις ΗΠΑ. Οι μεγάλες επιτυχίες ωστόσο θα έρθουν στην Ιταλία: Το 1947 εμφανίζεται στο Μιλάνο ενώ το 1948 παντρεύεται τον ιταλό βιομήχανο και μουσικόφιλο Τζιαν Μπατίστα Μενεγκίνι.

Η φωνή της ταυτίζεται με κορυφαίες ερμηνείες της όπερας, ως «Μήδεια», «Νόρμα» και «Τόσκα».

Καμμία δεν έχει ερμηνεύσει την Casta Diva από τη Νόρμα του Μπελίνι όπως η Κάλλας.

Η ζωή της και η καριέρα της σημαδεύτηκαν από έναν μεγάλο και καταστροφικό έρωτα, αυτόν με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ολα ξεκίνησαν σαν παραμύθι. Η Κάλλας, χώρισε τον μέντορά και σύζυγό της Μενεγκίνι το 1959 και αφέθηκε στον Ωνάση με τέτοιο πάθος και αφοσίωση τα οποία όμως πλήρωσε στο τέλος ακριβά.  

Η μεγάλη ντίβα αποθεώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αλλά, το τραγούδι μπήκε σε δεύτερη μοίρα όταν μπήκε στη ζωή της ο Αρίστος. 

Το 1964 είναι ουσιαστικά η τελευταία χρονιά που θα εμφανιστεί στη σκηνή της όπερας. Θα επιστρέψει μετά από εννέα σχεδόν χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1973.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1973 θα δώσει το «κύκνειο άσμα» της στην όπερα του Παρισιού όπου αποθεώνεται από το κοινό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα θα αφήσει και την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 από καρδιακή προσβολή και σε ηλικία μόλις 53 ετών.

Δυστυχώς, για πρώτη φορά μετά από 32 συνεχή χρόνια το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ματαιώσει το Ρεσιτάλ του διάσημου Ρώσου πιανίστα Αντρέι Γκαβρίλοφ, που επρόκειτο να γίνει  σήμερα Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής με το οποίο θα τιμούσε φέτος για 33η συνεχή χρονιά τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Καλλιτεχνικού Κέντρου, παρόλο που έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες συνάντησης με την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, από την πρόεδρο του Ατενέουμ Αρχιμουσικό Λούλη Ψυχούλη και την Γ. Γραμματέα Πιανίστα Άννα Κουκουράκη, ώστε να ενημερωθούν για την επιχορήγηση του 2010 προς το μη κερδοσκοπικό φορέα, αυτό κατέστη αδύνατο.

Η ετήσια επιχορήγηση προς το Ατενέουμ, που δίνεται συνεχώς από το 1981, αφορά τόσο στη συγκεκριμένη καθιερωμένη ετήσια συναυλία του Σεπτεμβρίου όσο και στον καθιερωμένο ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας για Λυρικό Τραγούδι και Πιάνο, ο οποίος ήδη διοργανώθηκε το Μάρτιο του 2010, χωρίς την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΤ με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη του Συλλόγου και τη δημιουργία χρεών. Έτσι, το δ.σ του Ατενέουμ οδηγήθηκε στη δυσάρεστη απόφαση της ματαίωσης του ρεσιτάλ του σπουδαίου πιανίστα στην Αθήνα.

Το  Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ προσκαλεί όλους όσοι θα ήθελαν την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, 33η επέτειο του θανάτου της Μαρίας Κάλλας, να αφήσουν ένα λουλούδι στο άγαλμά της στην οδό Μιχαλακοπούλου, στην πλατεία Μαδρίτης (πίσω από το Χίλτον) σε μία συμβολική κίνηση μνήμης. Στον ίδιο χώρο ο οποίος θα φωτιστεί μόλις νυχτώσει θα ακουστεί η φωνή της λίγο πριν σβήσει η ημέρα.

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε