Πολιτισμός

Την Ελλάδα μέσα από τα έργα του Μάκη Βαρλάμη απόλαυσε το αυστριακό κοινό

Έργα του Μάκη Βαρλάμη παρουσιάστηκαν στην Βιέννη στο πλαίσιο της μεγάλης του έκθεσης "Αγαπημένη Ελλάδα", που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Βιέννη.

Η ομορφιά, η μοναδικότητα και η πολυμορφία της ελληνικής φύσης, μέσα από το ξεχωριστό φως του Αιγαίου, αναδεικνύεται στο νέο κύκλο έργων του διεθνώς γνωστού Ελληνα ζωγράφου, γλύπτη, αρχιτέκτονα και παιδαγωγού Μάκη Βαρλάμη, στο πλαίσιο της μεγάλης του έκθεσης “Αγαπημένη Ελλάδα”, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Βιέννη, παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ. 

Η έκθεση, στα εγκαίνια της οποίας παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής στην Αυστρία, περιλαμβάνει πενήντα πίνακες του καταξιωμένου Ελληνα καλλιτέχνη, με θέματά τους νησιά και τοπία της Ελλάδας, οι οποίοι θα εκτίθενται μέχρι τις 30 Ιουνίου στους χώρους των γραφείων του ΕΟΤ Αυστρίας, στο κέντρο της Βιέννης. 

Στον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, ο Ελληνας πρέσβης στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, μιλώντας με θερμά λόγια για το έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη της ελληνικής διασποράς, παρέπεμψε στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική στάση και συμπαράσταση της Αυστρίας και του λαού της. 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΟΤ Αυστρίας-Ουγγαρίας, Παναγιώτης Σκορδάς, χαιρέτισε τον συμβολισμό της έκθεσης του Μάκη Βαρλάμη και το σύνθημα του καλλιτέχνη “Αναζητώντας με την ψυχή τη χώρα των Ελλήνων”, επισημαίνοντας την αγάπη των Αυστριακών για την Ελλάδα και την επαναβεβαίωσή της, ως τον πλέον δημοφιλή τους τουριστικό προορισμό, από πρόσφατη στατιστική μελέτη. 

Ο κ. Σκορδάς κάλεσε το αυστριακό κοινό να επιδείξει εκ νέου την αγάπη του στην Ελλάδα, επιλέγοντάς την και πάλι, ιδιαίτερα φέτος που και η ίδια το έχει ανάγκη, ως χώρα των διακοπών του και ζώντας από κοντά την απαράμιλλη ελληνική φύση και φιλοξενία. 

Μιλώντας για την Ελλάδα, “τη γενέτειρα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και το λίκνο της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών “, ο Μάκης Βαρλάμης αναφέρθηκε στην επί δεκαετίες ενασχόλησή του με την ελληνική φύση, την αναζήτηση, την αποκάλυψη, την έρευνα και την αποκωδιποίηση των μηνυμάτων και των μυστικών της, που προσπαθεί να αποτυπώσει στον κύκλο αυτό των έργων του. 
Στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, διαβάστηκε μήνυμα του μεγάλου Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, προς τον Μάκη Βαρλάμη, στο οποίο ο κορυφαίος δημιουργός, γράφοντας για το “Λίκνο ομορφιάς και μέτρου η πατρίς μου” (από το έργο του “Αρκαδία”), τονίζει πως “στη ζωγραφική του Βαρλάμη κυριαρχεί το Ανεξήγητο, απόδειξη πως είναι ένας Εκλεκτός επιλεγμένος από τη μυστηριακή δύναμη που αποκαλύπτει την Ομορφιά στην αντανάκλαση από το Φως της Συμπαντικής Αρμονίας”. 

Γεννημένος στη Βέροια το 1942 και έπειτα από σπουδές αρχιτεκτονικής στη Βιέννη, ο Μάκης Βαρλάμης έχει καταξιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο των τεχνών ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής αλλά και ως παιδαγωγός, ενώ έχει διατελέσει καθηγητής στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης και έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. 

Η μοναδική σε μέγεθος αλλά και στην πολυμορφία και στον εντυπωσιασμό της έκθεση του Βαρλάμη για τον Μέγα Αλέξανδρο – με τους 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα – είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το 1997 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στη συνέχεια στην Αυστρία, την Ελβετία, την Κύπρο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Μάκης Βαρλάμης εγκαινίασε το νέο καινοτόμο “Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ”, που δημιούργησε ο ίδιος στην αυστριακή πόλη Σρεμς και το οποίο έχει συνολική επιφάνεια με τον περιβάλλοντα χώρο, σχεδόν 14.000 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτοντας, πέραν των χώρων των μονίμων εκθέσεων, χώρους για θεματικές εκθέσεις, για ενημερωτικά προγράμματα, την Ακαδημία Παιδιών, το Πάρκο Γλυπτών και αίθουσες εργασίας καλλιτεχνών.

    

   

Πολιτισμός

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτισμός: Περισσότερα άρθρα