Tasteit

10 κορυφαίες συμβουλές για τους ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες: Οι κανόνες για επιτυχία στα γλυκά

Μετά από άπειρες προσπάθειες, για σπιτική ζαχαροπλαστική, αποτυχημένες και όχι και τόσο αποτυχημένες, μέσα στα χρόνια, σας έχω εδώ συμπυκνωμένη γνώση, με τη μορφή 10 κανόνων στην κουζίνα, για λιγότερες αποτυχίες και άψητα κέικ που καταλήγουν στα σκουπίδια.

1. Προσοχή στο βούτυρο να είναι όπως απαιτεί η κάθε συνταγή

Το βούτυρο είναι το σημείο εκκίνησης για μια τεράστια γκάμα συνταγών ζαχαροπλαστικής. Η θερμοκρασία και η υφή του βουτύρου μπορεί να επηρεάσει δραματικά την υφή των αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές βουτύρου που απαιτούν, συνήθως, οι συνταγές ψησίματος: μαλακωμένο, παγωμένο ή λιωμένο.

– Οι περισσότερες συνταγές που έχουν βούτυρο απαιτούν θερμοκρασία δωματίου/μαλακωμένο βούτυρο. Το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, όταν το πατήσετε, με το δάχτυλό σας θα κάνει μια εσοχή, δεν θα βυθιστεί στο βούτυρο, ούτε θα γλιστρήσει ολόγυρα. Για να έχετε την τέλεια σύσταση και θερμοκρασία, αφήστε το βούτυρο στον πάγκο για περίπου 1 ώρα πριν ξεκινήσετε τη συνταγή σας.

– Το παγωμένο βούτυρο είναι το βούτυρο που έχει κρυώσει καλά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να μην λιώσει κατά την ανάμειξη. Αυτό βοηθά στη δημιουργία θριφτής ζύμης για τάρτα, κουλουράκια και μπισκότα και crumble.

– Το λιωμένο βούτυρο πρέπει να είναι υγρό και χλιαρό, γιατί αν είναι πολύ ζεστό, μπορεί να ψήσει τα αυγά στο μείγμα. 

2. Η θερμοκρασία δωματίου είναι (συνήθως) το ΚΛΕΙΔΙ

Το ίδιο κάνετε και με άλλα υλικά, όπως αυγά ή γαλακτοκομικά, γάλα ή γιαούρτι. Εκτός αν η συνταγή το ζητάει διαφορετικά, τότε να ξέρετε, ότι τα συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου, ενσωματώνονται πολύ πιο εύκολα και αυτό δίνει ομοιόμορφη σύσταση και περισσότερο όγκο, σε ό,τι πάμε να δημιουργήσουμε. 

3. Διαβάστε τη συνταγή πριν ξεκινήσετε

Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές είχα την απόλυτη καταστροφή στη συνταγή, επειδή δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ήταν να γίνει τη συγκεκριμένη στιγμή και με συγκεκριμένο τρόπο, κάποιο βήμα/στάδιο. Το να διαβάζετε, από πριν, συνολικά τη συνταγή, όπως έχει πει και ο Σωτήρης Κοντιζάς, ώστε να έχετε, πριν ξεκινήσετε, εικόνα του πώς, γιατί, πού και πότε, πρόκειται να κάνετε κάτι. Θα σας πάρει 1-5 λεπτά και θα μπορούσε να σας γλιτώσει από τη σπατάλη υλικών (και χρημάτων!) στην περίπτωση αποτυχημένης προσπάθειας.

4. Να έχετε πάντα προετοιμασμένα υλικά

Μετρήστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε μια συνταγή. Διαβάστε αναλυτικά τα συστατικά και μετά ετοιμάστε τα στον πάγκο σας. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο λάθους όταν ξεκινάτε τις συνταγές με αυτόν τον τρόπο. Έτσι εκτελείτε τη συνταγή αναπόσπαστοι.

5. Μάθετε πώς να μετράτε με ακρίβεια

Η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια στα υλικά. Σε αντίθεση με το μαγείρεμα, δεν μπορείτε απλώς να φτιάξετε γλυκό ρίχνοντας μερικά υλικά μαζί, να ανακατέψετε και να βγει κάτι, που να τρώγεται. Προμηθευτείτε μεζούρες για να μην μπερδεύεστε με τα διάφορα κουταλάκια του γλυκού και της σούπας και το πόσο γεμάτα ή κοφτά, πρέπει να είναι. 

6. Ζυγίστε τα συστατικά σας

Μια μικρή ζυγαριά κουζίνας είναι ανεκτίμητη! Είναι, μακράν, το πιο χρησιμοποιημένο εργαλείο στην κουζίνα μου. Ένα γραμμάριο, είναι πάντα ένα γραμμάριο, αλλά ένα φλιτζάνι, δεν είναι πάντα ένα φλιτζάνι. 

7. Το κόλπο με την οδοντογλυφίδα

Η δύναμη των φούρνων ψησίματος, διαφέρει, πολλές φορές. Άρα οι χρόνοι, που κάτι θα έπρεπε να είναι έτοιμο, πολλές φορές ποικίλουν. Για να είστε σίγουροι, ειδικά με τα κέικ, ότι είναι σωστά ψημένα, τοποθετείτε στο κέντρο, μια οδοντογλυφίδα και αν αυτή βγαίνει «καθαρή», τότε το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε, το διακοσμήσουμε ή το κόψουμε. 

8. Κρατήστε την πόρτα του φούρνου σας κλειστή

Τώρα ξέρετε πώς η θερμοκρασία του φούρνου μπορεί να καταστρέψει μια συνταγή. Αυτό όμως που μπορεί να ρίξει εντελώς τη θερμοκρασία του φούρνου, είναι να ανοίγει και να κλείνει συνεχώς η πόρτα του φούρνου για να κρυφοκοιτάξετε μέσα. Ξέρω ότι είστε ενθουσιασμένοι με αυτό που ψήνεται! Και έχετε αγωνία να δείτε το κέικ σας να παίρνει χρώμα, τα μπισκότα να ψήνονται και τα cupcakes να φουσκώνουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, διακόπτεται το ψήσιμο ή/και το σωστό «φούσκωμα.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τα κέικ σας με την οδοντογλυφίδα, κάντε το γρήγορα. Βγάλτε το από τον φούρνο, κλείστε αμέσως τον φούρνο, τσεκάρετε αν είναι έτοιμο και μετά τοποθετήστε το ξανά, όσο πιο γρήγορα μπορείτε, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος ψησίματος.

9. Παγώστε τη ζύμη σας για τα τέλεια cookies

Το πάγωμα της ζύμης μπισκότων στο ψυγείο, την κάνει σφιχτή και δεν την αφήνει, να απλώσει υπερβολικά στο ψήσιμο. Η παγωμένη ζύμη μπισκότων δίνει ένταση και γεύση, στο τελικό αποτέλεσμα. Όχι μόνο αυτό, η κρύα ζύμη μπισκότων είναι πολύ πιο εύκολη στον χειρισμό και στη σχηματοποίηση τους, πριν μπουν στο ταψί.

10. Tο κόλπο για να μην ξεραθούν τα μπισκότα

Για να διατηρήσετε τα μπισκότα που έχουν μείνει, πολύ μαλακά, αποθηκεύστε τα μαζί με μία φέτα ψωμί. Τα μπισκότα θα απορροφήσουν όλη την υγρασία του ψωμιού, αφήνοντας το ψωμί σκληρό και τα εκείνα θα μείνουν εξαιρετικά μαλακά. ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ!

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα