Site icon NewsIT
04:48 | 29.04.25

4 μύθοι και αλήθειες για το μαγειρεμένο φαγητό: Πόσο γρήγορα πρέπει να το βάζουμε στο ψυγείο

Fresh vegetables for storage in the fridge in a plastic box
Newsit Newsroom

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν φυλάμε μαγειρεμένο φαγητό στο  ψυγείο

Όλοι έχουμε βρεθεί μπροστά σε αυτή την απορία: μόλις τελείωσε το μαγείρεμα και το φαγητό αχνίζει. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω στον πάγκο ή το βάζουμε αμέσως στο ψυγείο;

Και αν το βάλουμε ζεστό, κινδυνεύει το ψυγείο να χαλάσει ή να αλλοιωθεί το ίδιο το φαγητό; Οι γνώμες διίστανται και οι «συμβουλές της γιαγιάς» έρχονται να μπερδέψουν ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι γύρω από το κρίσιμο ερώτημα της σωστής αποθήκευσης του μαγειρεμένου φαγητού.

Ας δούμε μαζί τέσσερις κοινούς μύθους – και τις αλήθειες – που κρύβονται πίσω από αυτούς.

Μύθος 1: «Το φαγητό πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν το βάλουμε στο ψυγείο»

Αλήθεια: Όχι, δεν πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει εντελώς. Στην πραγματικότητα, το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από την ώρα που μαγειρεύτηκε (ή μέσα σε μία ώρα αν η θερμοκρασία δωματίου είναι υψηλή, πάνω από 30°C).

Το να αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου για πολλή ώρα δίνει χρόνο σε βακτήρια να αναπτυχθούν – και μάλιστα σε επικίνδυνα επίπεδα. Η σωστή πρακτική είναι να αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία (όχι καυτό) και μετά να τοποθετούμε στο ψυγείο σε ρηχά δοχεία για να κρυώσει γρήγορα.

Μύθος 2: «Το ζεστό φαγητό θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του ψυγείου και θα χαλάσουν τα υπόλοιπα τρόφιμα»

Αλήθεια: Είναι αλήθεια ότι μεγάλος όγκος καυτού φαγητού μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη θερμοκρασία στο ψυγείο. Όμως, αν χωρίσουμε το φαγητό σε μικρές ποσότητες, το κρυώνουμε γρηγορότερα και η επίδραση στο ψυγείο είναι αμελητέα. Τα σύγχρονα ψυγεία είναι κατασκευασμένα ώστε να διαχειρίζονται μικρές αυξήσεις θερμοκρασίας χωρίς πρόβλημα.

Επίσης, αν αφήσετε το καυτό φαγητό να κρυώσει για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε σε κλειστά σκεύη στο ψυγείο, θα έχετε την τέλεια ισορροπία ασφάλειας και προστασίας της συσκευής σας.

Μύθος 3: «Τα φαγητά που έχουν ξαναζεσταθεί δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή»

Αλήθεια: Αντιθέτως, κάθε φορά που ζεσταίνετε και ξαναφυλάτε φαγητό, οι πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων αυξάνονται. Γι’ αυτό πρέπει να ζεσταίνετε μόνο την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα. Ό,τι περισσέψει από το ξαναζεσταμένο φαγητό πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ή να απορριφθεί – δεν μπαίνει πάλι στο ψυγείο.

Η συνεχής εναλλαγή θερμοκρασίας (κρύο-ζεστό-κρύο) μειώνει τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια του φαγητού.

Μύθος 4: «Τα φαγητά στο ψυγείο δεν κινδυνεύουν να χαλάσουν σύντομα»

Αλήθεια: Το ψυγείο καθυστερεί την ανάπτυξη βακτηρίων αλλά δεν την σταματά εντελώς. Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά είναι ασφαλή για 3 έως 4 ημέρες στο ψυγείο. Μετά από αυτό το διάστημα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει εμφανής αλλοίωση ή μυρωδιά, τα βακτήρια που δεν φαίνονται στο μάτι μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστεί σε επικίνδυνα επίπεδα.

Για ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ειδικά για φαγητά που δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε άμεσα, προτιμήστε την κατάψυξη.

Τι πρέπει να θυμάστε

  • Χωρίστε το φαγητό σε μικρά, ρηχά σκεύη για να κρυώσει πιο γρήγορα.
  • Μην περιμένετε να κρυώσει τελείως για να το βάλετε στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνετε μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσετε.
  • Καταναλώστε το μαγειρεμένο φαγητό μέσα σε 3-4 ημέρες.

Η ασφάλεια του φαγητού δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Με λίγη προσοχή και μερικές απλές κινήσεις, μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας ξέγνοιαστα και χωρίς κινδύνους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version