Tasteit

7 σημάδια ότι πρέπει να αντικαταστήσετε τις ξύλινες κουτάλες στην κουζίνα σας

Η αγαπημένη σας ξύλινη κουτάλα, κάποια στιγμή θα πρέπει να "συνταξιοδοτηθεί"

Οι ξύλινες κουτάλες είναι δοκιμασμένο εργαλείο στην κουζίνα. Έχουν όμως εγγύηση καταλληλότητας για μια ζωή, ή πρέπει να αντικαθίστανται, συχνά, πυκνά;

Τα φυσικά, ξύλινα κουτάλια, είναι ελαφριά, ανθεκτικά στη θερμότητα, φιλικά προς το περιβάλλον και αρκετά μαλακά, ώστε να μην καταστρέφουν τα μαγειρικά μας σκεύη, όπως τα μεταλλικά.

Ένα αξιόπιστο ξύλινο κουτάλι είναι εξαιρετικό για το σοτάρισμα, το ανακάτεμα, την ανάμειξη στερεών υλικών στη ζαχαροπλαστική, ακόμη και για το μάζεμα της ζύμης.

Ενώ, όμως, τα ξύλινα κουτάλια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, δεν διαρκούν για πάντα και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό. Ποια είναι τα 7 δείγματα που πρέπει να παρατηρήσουμε πριν σπεύσουμε να πετάξουμε τα παλιά και εφοδιάσουμε την κουζίνα μας με καινούργιες ξύλινες κουτάλες;

Έχει ορατές ρωγμές ή σχίσματα

Το πιο εμφανές σημάδι ότι η ξύλινη κουτάλα σας χρειάζεται αντικατάσταση είναι όταν παρατηρήσετε ορατές ρωγμές ή σχίσματα στην επιφάνεια. Οι ρωγμές μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και τα σωματίδια τροφής, δυσχεραίνοντας τον σωστό καθαρισμό της κουτάλας. Το ξύλο είναι πορώδες, σε σύγκριση με τα μαγειρικά σκεύη από σιλικόνη ή μέταλλο, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου ένα ξύλινο κουτάλι μπορεί να γίνει πεδίο αναπαραγωγής βακτηρίων.

Είναι τραχύ στην αφή

Δεν είναι ασυνήθιστο, ένα ξύλινο κουτάλι να είναι τραχύ στην αφή μετά από συνεχή χρήση και έκθεση σε θερμότητα και νερό. Η τραχιά επιφάνεια μπορεί να χαλάσει τα μαγειρικά σας σκεύη. Μόλις παρατηρήσετε ότι το ξύλινο κουτάλι, είναι ανομοιόμορφο, αλλάξτε το, με ένα καινούργιο.

Έχει λεκέδες και αποχρωματισμούς

Με την πάροδο του χρόνου η ξύλινη κουτάλα, μπορεί να αρχίσει να δείχνει σημάδια λεκέδων ή αποχρωματισμού, ενδείξεις, ότι ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε. Οι λεκέδες υποδεικνύουν ότι τα έλαια και τα υπολείμματα τροφών, έχουν διεισδύσει βαθιά στο ξύλο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυσικό χρώμα, όπως η σάλτσα ντομάτας, μπορεί να αφήσουν αβλαβείς λεκέδες, αλλά οι σκούροι, λεκέδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με το τρίψιμο υποδεικνύουν ότι η κουτάλα, ολοκλήρωσε την πορεία της στην κουζίνα μας.

Διατηρεί τις οσμές

Η πορώδης φύση του ξύλου σημαίνει ότι απορροφά εύκολα γεύσεις, αρώματα και υγρασία. Αν οι παρατεταμένες μυρωδιές παραμένουν ακόμα και μετά το πλύσιμο, είναι σημάδι ότι το κουτάλι έχει απορροφήσει σωματίδια τροφής και βακτήρια. Τα βακτήρια είναι επιβλαβή για την υγεία μας, ενώ οι επίμονες οσμές ενδέχεται να επηρεάσουν τις γεύσεις του φαγητού μας, κατά το μαγείρεμα.

Το ξύλο είναι μαλακό ή ξεφλουδίζει

Τα ξύλινα κουτάλια μπορεί να γίνουν μαλακά ή να αρχίσουν να ξεφλουδίζουν μετά από πολλά πλυσίματα και χρήση. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα για αντικατάσταση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν τρίμματα ξύλου στο φαγητό μας.

«Στραβωμένα» κουτάλια

Μετά από παρατεταμένες εναλλαγές θερμοκρασίας και έκθεση στην υγρασία, τα ξύλινα κουτάλια, συνήθως, παραμορφώνονται. Αυτό από μόνο του, τα καθιστά μη αξιόπιστα και μη λειτουργικά. 

Φυσική φθορά

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχετε φροντίσει και συντηρήσει το ξύλινο κουτάλι σας, η φθορά θα νικήσει, στο τέλος. Εάν, λοιπόν, έχετε χρησιμοποιήσει, πολύ, ένα κουτάλι για χρόνια, ακόμη και χωρίς ορατή ζημιά, ίσως είναι καιρός να το βάλετε στην ανακύκλωση. 

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Tasteit: Περισσότερα άρθρα