Η Έμιλυ Μπλαντ ξέρει να φοράει Prada και να φτιάχνει τραγανές πατάτες φούρνου
Τη συνταγή αυτή μοιράστηκε η Βρετανίδα ηθοποιός, Emily Blunt, με το κοινό της μαγειρικής εκπομπής, Barefoot Contessa. Είχε τέτοια επιτυχία που η οικοδέσποινα, Ina Garter, τη συμπεριέλαβε στο best seller βιβλίο της.
Η γνωστή «ξινή» γραμματέας από το «Διάβολος φορούσε Prada», έφτιαξε αυτές τις τραγανές πατάτες φούρνου, ζωντανά, στην τηλεοπτική εκπομπή της Ina Garter, πριν από 2 χρόνια. Η συνταγή έγινε viral, αλλά και το αποτέλεσμα ήταν τόσο μαγικό, που η έμπειρη μαγείρισσα και παρουσιάστρια, το συμπεριέλαβε στο best seller βιβλίο της.
Το μυστικό της επιτυχίας, της απλούστατης, αυτής, συνταγής, δεν κρύβεται στα υλικά, αλλά στην τεχνική και τα κόλπα, για την προετοιμασία της.
Αν έχει τύχει, να βρεθείτε σε βρετανική pub και να φάτε Κυριακάτικο ψητό, τότε ξέρετε για ποιες θεϊκές ψητές πατάτες μιλάμε και εδώ έχουμε όλα τα μυστικά, βήμα-βήμα.
Τι κάνει τις ψητές πατάτες της Emily Blunt, τόσο καλές;
Αρχικά, οι πατάτες βράζονται για 8 λεπτά, σε αλατισμένο νερό, για να διασφαλιστεί ότι θα είναι μαλακές και αφράτες εσωτερικά.
Στη συνέχεια, για να έχουμε ένα εξαιρετικά τραγανό εξωτερικό, μόλις στραγγίσουμε το νερό που έβρασαν οι πατάτες, τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ταρακουνάμε δυνατά την κατσαρόλα, για 5”.
Αυτό δημιουργεί τραχιές πλευρές εξωτερικά, που τραγανίζουν στο ψήσιμο, αλλά και βοηθάει τα άμυλα να συσσωρευτούν.
Το τελευταίο βήμα, είναι να αφήσουμε τις πατάτες να στεγνώσουν σε σχάρα ψησίματος για τουλάχιστον 15 λεπτά (ή έως και έξι ώρες στο ψυγείο), ώστε να φύγει κάθε υγρασία.
Μόλις κρυώσουν και στεγνώσουν οι βρασμένες πατάτες, πηγαίνουν στον φούρνο. Αλλά, πρώτα, να θερμανθεί το λάδι στην τέλεια θερμοκρασία.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι, φυτικό λάδι σε ένα γερό ταψί, (που δεν θα λυγίσει) και το αφήνουμε για πέντε έως επτά λεπτά, να κάψει, πριν προσθέσουμε τις πατάτες.
Μόλις οι πατάτες μπουν στο καυτό λάδι, που βρίσκεται στο ταψί, αρχίζουν να τραγανίζουν.
Προσέξτε το πιτσίλισμα του λαδιού.
Ψήνουμε για 45′ με 1 ώρα, γυρίζοντας, περιστασιακά, με λαβίδα, τις πατάτες, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές εξωτερικά και τρυφερές και κρεμώδεις εσωτερικά.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε, γενναιόδωρα με 2 κουταλάκια του γλυκού, θαλασσινό αλάτι και ψιλοκομμένο, φρέσκο, μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, ή δεντρολίβανο, αν μας αρέσουν τα φρέσκα βότανα και σερβίρουμε ζεστές.