Tasteit

Burger κοτόπουλου από άπαχο κιμά και χωρίς ψωμάκι

Τα μυστικά για να παραμείνουν ζουμερά

«Να αρνηθείς τα λιπαρά, είναι συμφωνημένο! Να αρνηθείς τη νοστιμιά, που το’χεις δει γραμμένο;» Όπως γνωρίζετε, η λαϊκή ποίηση, βοηθάει πάντα, τη στροφή μας στην υγιεινή διατροφή, μετά την αλόγιστη κατανάλωση θερμίδων.

Και αυτό αφορά όλη την οικογένεια. Λίγο “clean eating”, που λένε και τα αδέλφια μας στη άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Ο κιμάς από κοτόπουλο, χωρίς πέτσα, είναι ένα από τα πιο άπαχα κρέατα που υπάρχουν. Αυτά είναι τα καλά νέα αν ψάχνετε για ένα πιο ελαφρύ μπιφτέκι, που θα μπει σε ένα διαφορετικό burger.

Ο κίνδυνος που διατρέχουμε εδώ είναι να στεγνώσει το μπιφτέκι μας, αλλά με δύο μαγικά υλικά, αυτός ο κίνδυνος απομακρύνεται: αυγό και τριμμένη φρυγανιά.

Χρησιμοποιήστε τριμμένη φρυγανιά μέσα και έξω από το μπιφτέκι και ένα αυγό, για να διατηρήσετε την υγρασία και τη ζουμερή υφή. Αποφύγετε, επίσης, το υπερβολικό μαγείρεμα. 6-8 λεπτά, με ένα γύρισμα στο ενδιάμεσο, είναι αρκετά για τα υγιεινά μας κοτο-μπέργκερ.

Burger κοτόπουλου – η υγιεινή έκδοση

Υλικά (για 4 burger)

  • 1/2 κιλό κιμά κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά μοιρασμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος μαϊντανός
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Μανιτάρια πορτομπέλο
  • ελαιόλαδο – αλάτι – πιπέρι
  • μαρούλι iceberg
  • Κέτσαπ με stevia –  μουστάρδα
  • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες 

Εκτέλεση:

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά κοτόπουλου, το αυγό, το ελαιόλαδο, το ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, το σκόρδο, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Για να σχηματίσουμε τα burger, αδειάζουμε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά σε ένα πιάτο. 

Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και, με βρεγμένα χέρια, σχηματίζουμε τα burger και τα περνάμε από τη φρυγανιά, καλύπτοντας όλες τις πλευρές.

Προθερμαίνουμε το γκριλ, στο πιο δυνατό και λαδώνουμε, με λαδωμένο χαρτί, τη σχάρα που θα βάλουμε τα burger, να ψηθούν.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια κοτόπουλου στη σχάρα, περίπου 4 λεπτά ανά πλευρά, προσέχοντας να μην παραψηθούν και στεγνώσουν.

Μπορούμε να σερβίρουμε τα burger κοτόπουλου, με τον κλασικό τρόπο, αλλά αν δεν θέλουμε να φάμε το ψωμάκι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μανιτάρια πορτομπέλο, αφού κόψουμε το ποδαράκι και τα ψήσουμε λαδωμένα και αλατοπιπερωμένα, όση ώρα θα ψήνονται τα μπιφτέκια μας.

Μία ακόμη ιδέα είναι να τυλίξουμε τα burger, με τραγανά, σφιχτά, φύλλα από μαρούλι iceberg.

Κρεμμύδια, μουστάρδα και κέτσαπ, θεωρούνται αυτονόητα, ΝΑΙ, από εμένα., 

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Ποια είναι τα πιο υπερεκτιμημένα κρασιά;
Λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά το αμερικανικό site Vinepair.com έκανε μια έρευνα για το θέμα ζητώντας από 12 Αμερικανούς, καταξιωμένους επαγγελματίες του κρασιού την άποψή τους
Ποια είναι τα πιο υπερεκτιμημένα κρασιά;