Όχι, αυτή η συνταγή δεν έχει κρέμα γάλακτος ή γάλα ή τίποτα γαλακτοκομικό, εκτός από φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
Ναι, η σάλτσα έχει ελαφριά μυρωδιά από το αυγό, αλλά είναι κρεμώδης, μεταξένια, βουτυράτη και αλμυρή από την πανσέτα και πυκνή, ώστε να ντύσει κάθε χορδή ζυμαρικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νομίζεις ότι έχει κρέμα γάλακτος, αλλά δεν θα τη βρείτε στη λίστα με τα υλικά.
Αυτό το πιάτο, είναι πιάτο φροντίδας, αλλά δεν σας προτείνω να το φάτε μόνοι, με τις πιτζάμες σας, στον καναπέ. Αυτό είναι το ιδανικό δείπνο για δύο, που γίνεται σε 10 λεπτά και θέλει κανονικό τραπέζι, μαχαιροπήρουνα, κεριά και κρασί.
Για αυτό το λόγο προσπαθώ να έχω πάντα τα υλικά που απαιτούνται για την Carbonara, στο σπίτι, για να είμαι έτοιμη για το επόμενο δείπνο περιποίηση και αγάπης, προς όποιον, ο καθένας, έχει. Μην πάει ο νους σας, αμέσως, στο πονηρό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς γίνεται η σωστή Carbonara
Υλικά (για 2 άτομα):
- Μισό πακέτο σπαγγέτι 5 ή όποιο μακρύ ζυμαρικό σας αρέσει
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια γκουανσιάλε ή καπνιστή πανσέτα
- 60 ml ξηρό λευκό κρασί
- 1 κρόκο αυγού + 1 αυγό ολόκληρο
- 4 – 5 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- πρέζα μοσχοκάρυδο
- 20 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
Εκτέλεση:
Βάλτε να βράσει το νερό για τα ζυμαρικά. Μόλις βράσει, αλατίστε γενναιόδωρα, πριν ρίξετε τα ζυμαρικά και ξανά, αφού πάρουν την πρώτη βράση. Οι Ιταλοί λένε ότι το νερό που μαγειρεύονται τα ζυμαρικά, πρέπει να είναι τόσο αλμυρό, όσο και η Μεσόγειος.
Κόψτε τη φλούδα από την πανσέτα (ή το guanciale, αν έχετε καταφέρει να βρείτε στην αγορά) και βάλτε τη στο τηγάνι με το λάδι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ενώ κόβετε την υπόλοιπη πανσέτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα κυβάκια πανσέτας και τηγανίζουμε για περίπου 5 λεπτά, ίσως και παραπάνω, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανά.
Αφαιρέστε τη φλούδα και ρίξτε το κρασί, αφήνοντάς το να φουσκώσει για περίπου 3 λεπτά και να συμπυκνωθεί. Θέλουμε να μας μείνουν περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού «σιροπιαστό» χοιρινό λίπος, με άρωμα κρασιού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Φτιάχνουμε το μείγμα αβγών: χτυπάμε τον κρόκο, ολόκληρο το αυγό, το τυρί, το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, μαζί με ένα πιρούνι. Όταν τα ζυμαρικά είναι σχεδόν έτοιμα, βάλτε γρήγορα το τηγάνι με την πανσέτα ξανά στη φωτιά, προσθέτοντας το βούτυρο.
Πάρτε μια κούπα νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν τα ζυμαρικά, πετάξτε το υπόλοιπο υγρό, σουρώστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στο τηγάνι με την πανσέτα.
Ανακατέψτε τα καλά μαζί και αποσύρετε το τηγάνι από το μάτι.
Ρίξτε το μείγμα των αυγών και του τυριού, πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατέψτε με γρήγορες κινήσεις, ώστε να καλυφθούν όλα με τη σάλτσα.
Ό,τι και να κάνετε, μην βάλετε την κατσαρόλα ξανά τη φωτιά γιατί θα σερβίρετε μακαρόνια με ομελέτα.
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας, ίσως και λίγο περισσότερο, από το νερό των ζυμαρικών, καθώς τα ανακατεύετε όλα μαζί. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει η σάλτσα πιο κρεμώδης.