Tasteit

Carnitas: Μπουκιές χοιρινού με μπαχαρικά τυλιγμένες σε τορτίγια

Γεύμα με τα γιορτινά περισσεύματα, μέρος 2ο

Οι Carnitas έχουν καταγωγή από το Michoacán του Μεξικού. Το χοιρινό κόβεται σε μέγεθος μπουκιάς, εξ ου και το γλυκούλι όνομα: «μικρά κρεατάκια».

Το ψητό χοιρινό μπούτι που ενδεχομένως μας περίσσεψε, μπορεί να «δουλέψει» τέλεια για αυτή τη συνταγή. Με μικρή επεξεργασία, ενισχύεται με μεξικάνικα μπαχαρικά και γίνεται τραγανό εξωτερικά.

Το κρέας αφού κοπεί σε κύβους, μεγέθους μπουκιάς, καρυκεύεται και λαδώνεται, πριν μπει στον φούρνο για να τραγανίσει, για λίγα λεπτά για να γίνει ιδανικό μεζεδάκι, που μπορεί να φαγωθεί σκέτο, ή τυλιγμένο σε πιτούλες.

Οι καρνίτες, μπορούν να σερβιριστούν με ζεστές τορτίγιες καλαμποκιού και τα κατάλληλα συνοδευτικά και έτσι θα έχετε ένα από τα πιο εμβληματικά και κλασικά μεξικάνικα πιάτα, απλώς και μόνο με τη διαχείριση του κρέατος που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι.

Συνήθως, δε, τις επόμενες μέρες των γιορτών, που είτε καθίσαμε, είτε ετοιμάσαμε επίσημα τραπέζια, μας ικανοποιεί περισσότερο ένα γεύμα με «ελεγχόμενο junk», που μπορούμε να το φάμε στον καναπέ, βλέποντας ταινία.

Καρνίτας – Τορτίγιες με τραγανές μπουκιές χοιρινού

Υλικά:

  • 1/2 κιλό χοιρινό, (περίσσευμα, χωρίς κόκαλα, χωρίς φλούδα) κομμένο με μπουκιές
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, χωρισμένα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνι μαύρη μπύρα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 φλιτζάνια φρέσκο ​​κόλιανδρο, φύλλα και μίσχοι, χοντροκομμένα, χωρισμένα
  • 4 λάιμ, για το σερβίρισμα
  • 20 τορτίγιες καλαμποκιού, για το σερβίρισμα
  • 2 φλιτζάνια έτοιμη salsa, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το χοιρινό σε κύβους, μεγέθους μπουκιάς, αφαιρώντας τα κόκκαλα και την πέτσα, (αν υπάρχει).

Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα μεγάλο ταψί και καρυκεύουμε με το μισό ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το κύμινο. Βάζουμε στον φούρνο, περίπου 20΄ γυρνώντας τα κομμάτια σε όλες τις πλευρές, για να γίνουν τραγανά.

Όσο το κρέας γίνεται τραγανό στον φούρνο, σοτάρουμε σε τηγάνι τα κρεμμύδια, κομμένα σε μισοφέγγαρα, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη μπύρα και τη δάφνη και σιγομαγειρεύουμε να καραμελώσουν.

Μόλις «σωθούν» τα υγρά, προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι από τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι.

Όσο τελειώνουν το μαγείρεμα οι καρνίτες, ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά για το γέμισμα της τορτίγιας. Βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ: το σοταρισμένο κρεμμύδι, τον φρέσκο κόλιαντρο, τα λάιμ σε χοντρές κυδωνάτες φέτες να να στύψει ο καθένας όσο επιθυμεί στην τορτίγια του και τη salsa.

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες καλαμποκιού σε ένα ζεστό τηγάνι για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά. Τοποθετούμε τις πίτες σε καλάθι ψωμιού τυλιγμένες σε μια πετσέτα για να διατηρηθούν ζεστές.

Μόλις το χοιρινό είναι τραγανό, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.


Φέρνουμε την πιατέλα με τις καρνίτες, το καλάθι με τις πίτες και τα μπολ με τα συνοδευτικά, στο τραπέζι, ώστε η παρέα να ετοιμάσει κατά βούληση το μεξικάνικο «τυλιχτό» της και να το απολαύσει, χωρίς μαχαιροπήρουνο, savoir vivre και art de la table.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα