Κάνετε και εσείς θεματικές βραδιές με έθνικ φαγητό στο σπίτι σας, ή είστε τίποτα βαρετοί; Αν ναι, έχουμε συνταγή που αρέσει, σχεδόν, σε όλους, είναι λαχταριστή και με ελάχιστα μαγειρικά props, δηλαδή το εξής ένα, μαντεμένιο σκεύος, που θα κάνει το δείπνο σας, extraordinero.
Βεβαίως, πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι εμείς φτιάχνουμε fajitas κοτόπουλο, σχεδόν κάθε εβδομάδα και δεν καλούμε κανέναν. Τα απολαμβάνουμε μόνοι μας, με τα κινητά στο «μην ενοχλείτε» και τυλίγουμε με πολύ πάθος τις τορτίγιες μας, που ξεχειλίζουν σάλσα και γκουακαμόλε.
Αν, εσείς αποφασίσετε να φτιάξετε, chicken fajitas, στο επόμενο θεματικό dinner party, κάντε το ως δρώμενο: Αφήστε πάνω στο τραπέζι, συνοδευτικές σάλτσες, τριμμένο τσένταρ, sour cream, φέτες λάιμ και τορτίγιες σκεπασμένες και εμφανίστε τελευταίο, το καυτό τηγάνι, να τσιτσιρίζει, στο κέντρο του τραπεζιού.
Ακούω ήδη τα επιφωνήματα για την παρουσίαση, επιπέδου μεξικάνικου εστιατορίου. Πάμε να διασφαλίσουμε και τη γεύση τώρα, σε τρία απλά βήματα: μαρινάρισμα, ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, “the fajita char way” και τύλιγμα μαζί με νόστιμα συνοδευτικά!
Σπιτικά Chicken Fajitas
Υλικά:
- 4 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο, χωρισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη - 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- 1 ½ κιλό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1/2 γλυκιά κόκκινη πιπεριά, κομμένη ζουλιέν(μπαστουνάκια)
- 1/2 πράσινη πιπεριά, ζουλιέν
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι σε φέτες
- 10 τορτίγιες από αλεύρι (ζεσταμένες)
Συνοδευτικά: τριμμένο τυρί τσένταρ, σάλσα, γκουακαμόλε, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και sour cream ή γιαούρτι με ξύσμα λάιμ.
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι, τον χυμό λεμονιού και τα καρυκεύματα. Βάζουμε το κοτόπουλο που έχουμε κόψει σε λωρίδες και το ανακατεύουμε με όλα τα υλικά. Το αφήνουμε σκεπασμένο, στο ψυγείο, να μαριναριστεί, από 1-4 ώρες.
Σε ένα μεγάλο μαντεμένιο ή άλλο βαρύ τηγάνι, σοτάρουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά. Βγάζουμε από το τηγάνι και διατηρούμε ζεστό.
Στραγγίζουμε το κοτόπουλο, πετάμε τη μαρινάδα. Στο ίδιο τηγάνι, μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε μέτρια προς δυνατή για 5-6 λεπτά. Επιστρέφουμε τις πιπεριές στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Βάλτε μια ορχήστρα μαριάτσι να παίζει και σερβίρετε το Chicken Fajitas έξτρα καυτό μέσα στο τηγάνι του, με τα συνοδευτικά που προτιμάτε: τριμμένο τυρί τσένταρ, σάλσα, γκουακαμόλε, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και sour cream ή γιαούρτι με ξύσμα λάιμ.