Σάββατο, 16 Νοε.
13oC Αθήνα

Chop Suey: Το αγαπημένο κινεζο-αμερικάνικο stir fry

Chop Suey: Το αγαπημένο κινεζο-αμερικάνικο stir fry

Απλό, γευστικό και πολύχρωμο, πιάτο με ελαφριά σάλτσα. Είναι ένας έξυπνος και υπέροχος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα λαχανικά, που έχουν μείνει, στο τέλος της εβδομάδας, στο ψυγείο και να φτιάξετε κάτι που αγαπούν όλοι, με ρύζι στον ατμό ή νούντλς.

Παρόλο που αυτή η συνταγή έχει μια μακρά λίστα υλικών, μην τρομάζετε. Αυτά είναι μερικά από τα προτεινόμενα συστατικά για να εμπνευστείτε, να φανταστείτε τις γεύσεις και να προσαρμόσετε μετά, σε αυτήν τη συνταγή τα υλικά που έχετε ή που βρίσκετε στην αγορά.

Γενικά, πάντως, θα μπορούσατε κάποια στιγμή, να αγοράσετε, βασικές σάλτσες για την Ασιατική κουζίνα, όπως σόγια σος, σάλτσα στρειδιών, fish sauce, sesame oil και κινέζικο μείγμα μπαχαρικών 5 spice, γιατί φυλάσσονται, θα χρησιμοποιείτε λίγο κάθε φορά και θα έχετε πάντα τα βασικά, για να «απογειώσετε» ακόμη και ένα απλό stir fry, με ρύζι ή νουντλς.

Το Chop suey είναι ένα αγαπημένο κινεζο-αμερικανικό πιάτο που ξεκίνησε στα τέλη του 1800 όταν Κινέζοι μετανάστες πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δουλέψουν στον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο. Με την εισαγωγή των κινεζικών μαγειρικών τεχνικών και γεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κινέζικο φαγητό κέρδισε δημοτικότητα και το chop suey έγινε αγαπημένο πιάτο των Αμερικανών.

Το όνομα “chop suey” σημαίνει «διάφορα κομμάτια», ως αναφορά στα πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται. Το πιάτο έχει σχεδιαστεί για να υποδεχτεί οποιαδήποτε διαθέσιμα υλικά και σας ενθαρρύνει να αποφύγετε τη σπατάλη. Ενώ, λοιπόν υπάρχουν πολλές παραλλαγές, η βασική «έκδοση», έχει τηγανητά λαχανικά, κοτόπουλο ή χοιρινό, σε μπουκιές και παχύρρευστη σάλτσα.

Chop suey

Υλικά:

  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 κιλό μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα, κομμένα σε μπουκιές
  • 1/2 μέτριο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτούς τροχίσκους
  • 1/3 φλιτζανιού ζωμός κοτόπουλου
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα στρειδιών
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σησαμέλαιο
  • 8 έως 10 μανιτάρια shiitake σε φέτες – ή porcini ή portobello ή πλευρώτους ή όποια έχετε διαθέσιμα
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κομμάτια 2 εκατ.
  • 2 στικς σέλερι, κομμένα σε κομμάτια 2 εκατ.
  • 110 γρ. φασολάκια κομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια 2 εκατ.
  • 85 γρ. φύτρες φασολιών
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κορν φλαουρ
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό, για να διαλυθεί το κορν φλάουρ
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση:

Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο στο γουόκ, σε δυνατή φωτιά, με τις 2 κουταλιές φυτικού λαδιού, για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το ζωμό κοτόπουλου, τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Η σάλτσα πρέπει να κοχλάζει.

Βάζουμε τα μανιτάρια, την πιπεριά και το σέλερι και τηγανίζουμε μέχρι το σέλερι να μαλακώσει, αλλά να μείνει τραγανό, περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα φασόλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις φύτρες φασολιών και τηγανίζουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά και να ζεσταθούν, περίπου 2 λεπτά.

Αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με το νερό και βάζουμε τον πολτό στο τηγάνι ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η σάλτσα 1 με 2 λεπτά.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε με ρύζι ατμού ή νούντλς.

Μαγειρική και tips Τελευταίες ειδήσεις