Μία Ολλανδέζα στις ΗΠΑ
Δεν είναι μωρό, δεν είναι ακριβώς από την Ολλανδία και δεν έχετε φάει πιο αφράτη, φουσκωτή, χρυσαφένια, τηγανίτα.
Φυσικά, η συνταγή δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, όπου το dutch baby, φτάνει στο τραπέζι σου, με μεγαλοπρέπεια, μέσα στα ατομικά μαντεμένια τηγάνια, όπου ψήθηκε.
Το «ολλανδικό» του τίτλου στην πραγματικότητα δεν αναφέρεται στην Ολλανδία ή σε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτήν τη χώρα, αλλά μάλλον οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη τηγανίτα προέρχεται από τη γερμανοαμερικανική κοινότητα, γνωστή ως «Ολλανδοί της Πενσυλβάνια».
Στην Ελλάδα, δεν θα το βρείτε, εύκολα, επομένως, θα φτιάξετε εύκολα, στο σπίτι, το δικό σας, μεγάλο μωρό, για 4-6 άτομα, εάν θέλετε να γευτείτε κάτι ξεχωριστό για πρωινό, ή να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, στο επόμενο brunch. Βάλτε τα σπιτικά brunch, στο πρόγραμμα, είναι πιο διασκεδαστικά και ξεκούραστα από τα καθιστά δείπνα.
Αρχικά το dutch baby, σερβιριζόταν με λιωμένο βούτυρο, κρυσταλλική ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Το προτείνω με φρούτα του δάσους, σιρόπι σφενδάμου και χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Μαγεία!
Dutch baby
Υλικά:
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
- 150 γάλα πλήρες
- 100 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 25 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
Για το σερβίρισμα:
- ζάχαρη άχνη
- βατόμουρα
- creme fraiche
- σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση:
Θα ψήσουμε μέσα σε ένα 25άρι μαντεμένιο τηγάνι ή 26-28άρι τηγάνι, με μεταλλική λαβή που να μπαίνει στον φούρνο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και βάζουμε το τηγάνι μέσα για να ζεσταθεί καλά, όσο ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, τη βανίλια, το αλάτι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και χτυπάμε, μέχρι να έχουμε ένα λείο, αλλά αραιό, χυλό.
Με προσοχή και φορώντας ένα χοντρό γάντι φούρνου, βγάζουμε το τηγάνι από τον φούρνο και βάζουμε μέσα το βούτυρο στροβιλίζοντάς το να λιώσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε γρήγορα το χυλό στο τηγάνι και το επιστρέφουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, περίπου 18-20 λεπτά.
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, σαντιγί, φρέσκα κόκκινα φρούτα και σιρόπι σφενδάμου.