Site icon NewsIT
16:06 | 07.02.25

Financier: Παραλληλόγραμμα κεκάκια αμυγδάλου και βουτύρου

Ηλιάνα Σκιαδά

Μικρές ράβδοι χρυσού

Τα αφράτα, αμυγδαλένια κεκάκια, που είναι γνωστά ως financier, τρώγονται με το χέρι και δημιουργήθηκαν με αυτή τη φιλοσοφία.

Ο θρύλος λέει ότι έγιναν γνωστά στα τέλη του 19ου αιώνα, στη γειτονιά του χρηματιστηρίου, στο Παρίσι, γεγονός που εξηγεί το όνομά τους.

Ο έξυπνος ζαχαροπλάστης, που είχε κατάστημα στην οικονομική γειτονιά, ήθελε να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, με ένα γλυκάκι, γρήγορο, που δεν θα χρειαζόταν μαχαιροπίρουνο.

Τα υλικά ήταν οικεία, από μια παλιά συνταγή της Λωρραίνης, που δημιούργησαν οι μοναχοί Visitandine τον 17ο αιώνα και ήταν: βούτυρο, ασπράδι αυγού, ζάχαρη, αμύγδαλα και αλεύρι).

Έγιναν πολλές παραλλαγές μέσα στα χρόνια, αλλά δεν άλλαξε το έξυπνο μικρό σχήμα τους, σε παραλληλόγραμμα φορμάκια, για να μοιάζουν με ράβδους χρυσού και να μιλήσουν, έτσι, στην καρδιά του Παριζιάνου χρηματιστή.

Financier

Υλικά:

  • 65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 80 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 3 ασπράδια από μεσαία αυγά
  • 1 βανίλια

Για τη διακόσμηση – προαιρετικά

Ξηρούς καρπούς, κεράσια γλασέ, αποξηραμένα φρούτα κ.ά.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με σύρμα.

Βάζουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε, έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Γεμίζουμε μικρές παραλληλόγραμμες φόρμες σιλικόνης ή φορμάκια μάφιν αν δεν έχουμε το σωστό σχήμα.

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να διακοσμήσουμε με ότι μας αρέσει την επιφάνεια: αμύγδαλο φιλέ, ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο, αποξηραμένα φρούτα, κερασάκια γλασέ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version