Κριτική εστιατορίων

Gorlomi: μια κουζίνα made in Italy από τον μισελενάτο σεφ Lucca Piscazzi

Το κομψό εστιατόριο που με μια Cotoletta alla Milanese έκανε το Κολωνάκι να θυμίζει ιταλική μητρόπολη, διανύει την καλύτερη περίοδό του

Πέρσι τον Οκτώβριο η Αθήνα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το Gorlomi.

Σε αυτή την πόλη αγαπάμε πολύ την ιταλική κουζίνα και το hot εστιατόριο της οδού Πλουτάρχου ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό το συναισθηματικό δέσιμο με εντυπωσιακό τρόπο.

Κλασάτο, δεν δυσκολεύτηκε να εντυπωσιάσει: με διακόσμηση που παραπέμπει σε εστιατόρια που πρωταγωνιστούν σε ταινίες και σέρβις σταθερά υψηλού επιπέδου, το Gorlomi έχει από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του στο τιμόνι της κουζίνας τον πολυβραβευμένο σεφ Lucca Piscazzi, ο οποίος έχει κερδίσει για το Pelagos του Four Seasons ένα αστέρι Michelin.

Με καταγωγή από τη Ρώμη, είναι ένας μάγειρας σοβαρός, με ταλέντο  που θέλει να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου, προσθέτοντας στα παραδοσιακά ιταλικά πιάτα ένα σύγχρονο, εντελώς προσωπικό twist, χωρίς να φοβάται τις τολμηρές γεύσεις.  

Στο  Gorlomi, έχει στο πλευρό του τον head chef Σωτήρη Γιαννόπουλο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gorlomi (@gorlomiathens)

Όταν το επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά, αφού είχε κοπάσει ο πρώτος «θόρυβος», το εστιατόριο που χρωστά το όνομά του στον ομώνυμο χαρακτήρα της ταινίας «Άδοξοι Μπάσταρδοι» του Ταραντίνο μας είχε εντυπωσιάσει με την καθαρότητα των γεύσεών του και ειδικά με το περίφημο ριζότο με σαφράν, πορτοκάλι και ωμή καραβίδα, οπότε δείξαμε κατανόηση σε κάποιες τεχνικές αστοχίες του μενού όπως για παράδειγμα στο λαβράκι με vongole που μπροστά στα υπόλοιπα πιάτα στεκόταν κάπως αδύναμο.  Βασισμένοι σε αυτές τις υπέροχες αναμνήσεις, λοιπόν, επανήλθαμε πριν λίγες ημέρες με μεγάλες προσδοκίες.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gorlomi (@gorlomiathens)

Ξεκινήσαμε κλασικά με την must, αφράτη και τραγανή φοκάτσια με τη μυρωδάτη μορταδέλα πρώτης ποιότητας και κατόπιν περάσαμε σε ένα φίνο καρπάτσο από λεπτοκομμένες αγκινάρες με σπιρτόζικο dressing λεμονιού που κάλμαραν οι φλούδες από παλαιωμένη παρμεζάνα, έχοντας στο ποτήρι μας ένα Pinot Grigio 2023 από το οινοποιείο Santa Margarita.

Σειρά πήρε το vitello tonatto του Piscazzi, το οποίο αξίζει χειροκρότημα για την αρμονία και την νοστιμιά του, χάρη στο τρυφερό, κομμένο σε λεπτές φέτες μοσχάρι και στον βελούδινο αφρό από τόνο και κάππαρη, ο οποίος είναι υπόδειγμα αρμονίας. Πυκνά στη γεύση ήταν τα κεφτεδάκια με την πληθωρική σάλτσα ντομάτας και την μπόλικη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα από πάνω, μια συνταγή που όπως μας είπε ο σεφ αποτελεί φόρο τιμής στην Ιταλίδα γιαγιά του (και προφανώς σε όλες τις γιαγιάδες της πατρίδας του) – τα απολαύσαμε παρέα με μια σούπερ αρωματική και ζουμερή Barbera d’ Alba του Giovanni Corino.

Τα πιάτα που ξεχωρίσαμε όμως είναι αναμφισβήτητα τα έξοχα al dente ζυμαρικά reginette με μπρόκολο και παντσέτα, μια πρόταση με ένταση και φινέτσα ταυτόχρονα και  φυσικά η απολαυστικά βουτυράτη cotoletta alla milanese: με χρυσή κρούστα, δεν στεγνώνει καθόλου στο ψήσιμο και είναι αρκετή για να χορτάσουν δύο άνθρωποι – θα την θέλαμε λίγο πιο παχουλή, ώστε να αγγίξει την τελειότητα.

Για το τέλος, αποφασίσαμε να κινηθούμε εντελώς παραδοσιακά και να επιλέξουμε το τιραμισού, με την έντονη επίγευση (ίσως λίγο πιο πικρή από ότι θα έπρεπε) από καφέ το οποίο παρασκευάζεται à la minute μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, με τον σερβιτόρο να χειρίζεται θεαματικά τα σαβαγιάρ και την ωραία κρέμα μασκαρπόνε.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gorlomi (@gorlomiathens)

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο έμπειρος σομελιέ Γιώργος Καραμανώλης δείχνοντας, όπως είναι φυσικό, μια ιδιαίτερη αγάπη στον ιταλικό αμπελώνα – ανάμεσά τους θα βρείτε και μια καλή ποικιλία από super tuscans. Θα βρέιτε επίσης και προσεγμένες επιλογές από ελληνικά οινοποιεία, σαμπάνιες και άλλες φημισμένες γαλλικές ετικέτες, ενώ δεν λείπουν και κρασιά από την Αμερική, για να εκπροσωπήσουν τον Νέο Κόσμο.

Εξυπακούεται, φυσικά, ότι δεν απουσιάζουν τα διάσημα ιταλικά apperitivi, που εδώ τα περιποιούνται πολύ. Ο λογαριασμός στο τέλος θα σας έρθει ελαφρά τσιμπημένος, αλλά η γευστική εμπειρία είναι κάτι που αξίζει τον κόπο – δεν κάνουν όλοι τέτοιου επιπέδου ιταλική κουζίνα κι αν βγαίνετε συχνά, σίγουρα το έχετε διαπιστώσει.

GORLOMI Πλουτάρχου 9 και Καρνεάδου, Κολωνάκι, 2107251855. Ωράριο λειτουργίας: Σάβ., Κυρ. & μεσημ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 65-80 /άτομο χωρίς ποτό

Κριτική εστιατορίων
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κριτική εστιατορίων: Περισσότερα άρθρα
Μανάρι: Τα παϊδάκια στο προσκήνιο
Το καινούριο εστιατόριο του Άρη Βεζενέ, του Λέλου Γεωργόπουλου και του Σωκράτη Τούλια έχει τη γοητεία της κλασικής ταβέρνας, αλλά κανένα...
Μανάρι: Τα παϊδάκια στο προσκήνιο