Αν η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, είχε γεύση, θα ήταν σοκολάτας και αν είχε χρώμα, θα ήταν κόκκινο.
Το ρομαντικό δείπνο της ημέρας αυτής, πρέπει να κλείσει με ένα γλυκό, που θα συνδυάζει και τα δυο αυτά στοιχεία: σοκολάτα και κόκκινα φρούτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το lava cake, είναι ένα ατομικό κεκάκι σοκολάτας, που κρατάει την «καρδιά» του, από ζεστή σοκολάτα, ρευστή και σαγηνευτικά βελούδινη.
Τα ατομικά φορμάκια, όπου ψήνονται τα κεκάκια, χρειάζονται πολύ καλό βουτύρωμα, με αρκετό μαλακό βούτυρο κι όχι λιωμένο, ώστε να ξεφορμαριστούν με ευκολία τα lava cakes, χωρίς να ανοίξουν. Επίσης τα τοιχώματα πασπαλίζονται με κακάο, αφού βουτυρωθούν.
Μπορείτε να δώσετε επιπλέον άρωμα με ξύσμα πορτοκαλιού, ή λίγο στιγμιαίο καφέ, στη λιωμένη σοκολάτα, ανάλογα με ποιον συνδυασμό προτιμάτε, με την σοκολάτα σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Lava Cakes
Υλικά για 4-6 κεκάκια – ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα φορμάκια: (Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)
- 110 γρ. βούτυρο
- 180 γρ. σοκολάτα
- 2 αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 40 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
Για τα φορμάκια:
- Λίγο μαλακό βούτυρο
- Λίγο κακάο
Για το σερβίρισμα:
- Χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια
- Φρέσκα κόκκινα φρούτα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα.
Βουτυρώνουμε με το μαλακό βούτυρο 6 ατομικά φορμάκια για σουφλέ και πασπαλίζουμε όλο το εσωτερικό τους με κακάο. Αφαιρούμε το περισσό.
Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα ταψάκι για να τα μεταφέρουμε με σιγουριά στον φούρνο.
Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα και κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο. Τα βάζουμε όλα μαζί σε πυρίμαχο μπολ και λιώνουμε σε μπεν μαρί, δηλαδή πάνω από κατσαρόλα, με νερό που βράζει απαλά.
Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα, μέχρι να λιώσουν τελείως και η σοκολάτα και το βούτυρο και αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει ελαφρά.
Βάζουμε τους κρόκους με τα ολόκληρα αυγά σε ένα μπολ, με το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα ή το μίξερ χειρός, μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα, στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι, κοσκινισμένο και το ενσωματώνουμε με διπλωτές κινήσεις, με σπάτουλα σιλικόνης.
Γεμίζουμε με το μείγμα σοκολάτας τα φορμάκια, κατά τα 3/4.
Ψήνουμε για 8-9′ μέχρι τα πλαϊνά του κέικ να σταθεροποιηθούν, αλλά το κέντρο τους να είναι ελαστικό, όταν το πιέζουμε. Προσοχή στον χρόνο, αν τα ψήσετε παραπάνω, η καρδιά τους, δεν θα είναι ρευστή.
Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να σταθούν για 1’, πριν τα ξεφορμάρουμε.
Για να τα βγάλουμε από τις φόρμες, καλύπτουμε με το πιάτο που θα σερβίρουμε και τουμπάρουμε, χτυπώντας ελαφρά το πίσω μέρος της φόρμας.
Σερβίρουμε το lava cake ζεστό, με τη σοκολάτα να ρέει. Κόψτε και ανοίξτε το κεκάκι, μπροστά στον «πελάτη» για επιφωνήματα εντυπωσιασμού. Ιδανικά βάζουμε δίπλα ελαφρά χτυπημένη κρέμα ή παγωτό και κόκκινα φρούτα.