Η Νέα Υόρκη και η στην Fifth Avenue μόλις καλωσόρισαν ένα νέο εστιατόριο στον 4ο όροφο του οίκου μόδας Louis Vuitton.
Τι κι αν το φαγητό και η μόδα θεωρούνται δύο ασύμβατες έννοιες; Μια νέα άφιξη επιβεβαιώνει πως τα αντίθετα έλκονται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Stephen Starr και ο όμιλός του βρίσκονται πίσω από μεγάλα εστιατορικά μπλοκμπάστερς, στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, όπως το μισελενάτο Le Coucou και το φημισμένο Pastis του Μανχάταν.
Δεν ήταν λοιπόν παράξενο όταν ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Louis Vuitton, η οποία «μεταφράστηκε» σε ένα λαμπερό εστιατόριο στην Fifth Avenue, στον τέταρτο όροφο της έδρας του δημοφιλούς οίκου μόδας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιοι βρίσκονται πίσω από το πρότζεκτ;
Το ολοκαίνουριο Le Cafe Louis Vuitton χρησιμοποιεί ως αισθητικό και διακοσμητικό θέμα τη βιβλιοθήκη – εδώ θα μπορεί να βρει κανείς άλλωστε πάνω από 600 τίτλους βιβλίων- και επενδύει σοβαρά στο φαγητό, προσφέροντας επιλογές αντάξιες της ιστορίας της εταιρείας: τα αρμυρά πιάτα του μενού τα υπογράφει ο πολυβραβευμένος σεφ Christophe Bellanca, του μισελενάτου Essential by Christophe, ενώ για τα αρτοσκευάσματα έχουν εμπιστευτεί την Mary George, πρώην head of pastry στο διάστερο εστιατόριο Daniel.
Ο ίδιος ο Starr περιγράφει το φαγητό που θα σερβίρουν στο Le Cafe Louis Vuitton ως «νόστιμο και άψογα παρασκευασμένο, όχι πολύ ακριβό και χωρίς περιττές φλυαρίες». Σε δηλώσεις του στο Eater αποκάλυψε πως η ομάδα του έψαχνε εδώ και μήνες σεφ από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό, πριν αποφασίσει να καταλήξει στην επιλογή του Bellanca, ο οποίος κατά τη γνώμη τους είναι ο μόνος που μπορεί να αφήσει το fine dining στην άκρη και να μαγειρέψει αληθινό φαγητό.
Το Le Cafe Louis Vuitton φυσικά συνεργάζεται και με τους δύο consulting chefs του Louis Vuitton, τον Arnaud Donckele (ο οποίος διευθύνει δύο εστιατόρια Michelin τριών αστέρων στη Γαλλία) και τον pastry chef Maxime Frédéric, ο οποίος ετοιμάζεται να ανοίξει στις ΗΠΑ το πρώτο του ζαχαροπλαστείο Chocolat Maxime Frédéric.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα
Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το συγκεκριμένο εστιατόριο θα λειτουργήσει μόνο για δύο χρόνια, καθώς ο οίκος μόδας Louis Vuitton ετοιμάζεται να κατεδαφίσει το υπάρχον κτήριο-έδρα στο Μανχάταν, προκειμένου να χτίσει ένα μεγαλύτερο κατάστημα, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη για το αν το εστιατόριο θα μεταφερθεί στον ανακαινισμένο χώρο.
Γεγονός πάντως είναι πως το πρότζεκτ του εστιατορίου το επεξεργάζονται εδώ και χρόνια, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες δουλεύονταν επί μήνες. Τρανταχτή απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η εντυπωσιακή είσοδος η οποία διαθέτει μια εγκατάσταση από ογκώδεις Louis Vuitton βαλίτσες στοιβαγμένες προς την οροφή, σχεδιασμένη από τον Shohei Shigematsu, αρχιτέκτονα του Office for Metropolitan Architecture.
Σε ό,τι αφορά στα πιάτα τώρα, χαρακτηριστικές προτάσεις είναι η βάφλα – μονόγραμμα με χαβιάρι και creme fraiche, καθώς και το ραβιόλια- μονόγραμμα που θυμίζουν λουλούδια. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, επίσης, σαλάτα του Καίσαρα, χτένια σουφλέ, μαύρο λαβράκι με razor clams και cheddar burger.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια νέα τάση προ των πυλών
Το Le Cafe Louis Vuitton είναι το πρώτο εστιατόριο Louis Vuitton στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ήδη λειτουργούν άλλα στη Γαλλία, το Chengdu και την Μπανγκόκ. Πρόκειται για μια πιο κομψή έκδοση της ιδέας «εστιατόριο εντός πολυκαταστήματος», όπως αυτά του Nordstrom, που βρίσκεται κοντά και φυσικά αποτελεί το πρώτο δείγμα της επέλασης των μεγάλων σχεδιαστών στην εστίαση του Big Apple: το άνοιγμα του εστιατορίου του Giorgio Armani αναμένεται σύντομα με ανυπομονησία.