Γεύση umami
Αφού ξεπεράσουμε το debate αν πρέπει κάποιος να μαρινάρει το κρέας, ή δεν πρέπει, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για μία διαφορετική ασιατική μαρινάδα.
Η πάστα miso(πάστα φασολιών σε ζύμωση) δίνει umami γεύση στα κρέατα, ισορροπώντας την αλμυρότητα με γλυκές και πικάντικες νότες.
Η ποσότητα του miso μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την προτίμησή σας για αλμυρή γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά, όπως πιπέρι καγιέν ή ξηρό κόλιανδρο, για μια πιο εξωτική γεύση.
Αυτή η μαρινάδα είναι ιδανική για κοτόπουλο, χοιρινό, ή μοσχάρι, αλλά μπορεί να γλασάρει και λαχανικά, όπως μελιτζάνες, ενώ δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα τόσο αν ψήσουμε ή τηγανίσουμε, στη συνέχεια.
Η προετοιμασία της είναι απλή και η μαρινάδα, που είναι πλούσια σε αρώματα, θα μαλακώσει το κρέας ενώ παράλληλα θα του χαρίσει διαφορετική γεύση, από ότι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
Miso μαρινάδα
Υλικά: (για περίπου 500γρ κρέας ή λαχανικά)
4 κουταλιές της σούπας κόκκινο miso (awase miso προτείνεται για πλουσιότερη γεύση)
2 κουταλιές της σούπας σόγια σος
1 κουταλιά της σούπας mirin (γλυκό κρασί από ρύζι)
1-2 κουταλάκια του γλυκού σάκε
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 2 εκατοστά), τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι (προαιρετικό, για επιπλέον άρωμα και υφή)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, ανακατεύουμε καλά το miso, τη σόγια σως, το mirin, το σάκε, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το τριμμένο τζίντζερ, το σουσάμι (αν χρησιμοποιείτε) και το ελαιόλαδο.
Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε στο μπολ το κρέας ή ό,τι θέλουμε να μαρινάρουμε, ιδανικά κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς και ανακατεύουμε, ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα τα κομμάτια από τη μαρινάδα.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για πιο έντονη γεύση, αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για 2-4 ώρες, ή ακόμα και όλη νύχτα.
Αφού μαριναριστεί, βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά πριν ψήσουμε ή τηγανίσουμε.