Κάθε οικιακός μάγειρας πρέπει να έχει μια κλασική συνταγή για (ψημένο) cheesecake Νέας Υόρκης. Αυτή είναι η δική μου.
Με τα χρόνια έχω κάνει κάποιες μικρές αλλαγές και προσθήκες στη βασική συνταγή: σερβίρω το cheesecake με ένα μείγμα χτυπημένης σαντιγί και στραγγιστού γιαουρτιού, αρωματισμένο με βανίλια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το cheesecake πρέπει να σερβίρεται παγωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου, κυρίως, επειδή, μόνο αφού κρυώσει και πήξει πλήρως, αποκτά τη βελούδινη, μεταξένια υφή του.
Επίσης, για τη σάλτσα φρούτων, με την οποία σερβίρουμε, έχω κατεβάσει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας, απλώς αραιώνοντας με λίγο χλιαρό νερό, όποια μαρμελάδα προτιμάμε σε γεύση (με ζάχαρη ή χωρίς). Προσωπικά προτιμώ τα κόκκινα φρούτα του δάσους.
Tip: το ψήσιμο σε bain marie (μπεν μαρί), όπως και το «άφημα» του γλυκού στον σβηστό φούρνο, με μισάνοιχτη την πόρτα, αφού τελειώσει το ψήσιμο, για μια ώρα, είναι σημαντικό, για να μην γίνουν ρωγμές στην επιφάνεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Extra tip: χρησιμοποιήστε στρογγυλό αλουμινένιο ταψάκι, 24-26 εκατοστών μιας χρήσης, ακόμη και αν έχετε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, διότι μόνο έτσι, δεν κινδυνεύει να πάρει νερό από το ταψί και μπορούμε αφού ψηθεί και κρυώσει το γλυκό μας, να κόψουμε και να λυγίσουμε την περίμετρο για να βγάλουμε το πρώτο κομμάτι, με σιγουριά επιτυχίας.
New York Cheesecake
Υλικά:
Για τη βάση:
- 230 γρ. μπισκότα τύπου Digestive (περίπου 15 μπισκότα)
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- πρέζα αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας συν 1 κουταλάκι του γλυκού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 900 γρ τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/3 φλιτζάνι ( 270 γρ. ) ζάχαρη
- πρέζα αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου.
- 2/3 φλιτζανιού ( 160 ml ) κρέμα γάλακτος (full fat), σε θερμοκρασία δωματίου
- 2/3 φλιτζάνι ( 160 ml ) γιαούρτι
Για την επικάλυψη κρέμας:
- 1 φλιτζάνι ( 240 ml ) κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι ( 240 ml ) γιαούρτι
- 1/3 φλιτζάνι ( 35 γρ. ) ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σάλτσα φρούτου (προαιρετικά):
- Ένα βάζο μαρμελάδα με φρούτα του δάσους ή όποια σας αρέσει, ακόμη και χωρίς ζάχαρη – αραιωμένη με λίγο χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
Τοποθετούμε τη σχάρα στο κάτω τρίτο μέρος του φούρνου.
Φτιάχνουμε τη βάση, τρίβοντας στον πολυκόφτη τα μπισκότα.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο.
Σε ένα στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 24-26 εκατοστών (δες extra tip στην εισαγωγή) πιέζουμε απαλά τα βρεγμένα, τριμμένα μπισκότα με τα δάχτυλά, ώστε να γίνουν μια ωραία ομοιόμορφη στρώση στο κάτω μέρος του ταψιού. (Προσοχή να μην γίνουν τρύπες στο ταψάκι μιας χρήσεως. Εάν υπάρχουν τρύπες, το νερό θα μπει μέσα και θα καταστρέψει τη βάση).
Ψήνουμε τη βάση για 10 λεπτά, βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Φτιάχνουμε την κρέμα, χτυπώντας στο μίξερ με το εξάρτημα «φτερό», το τυρί κρέμα, μόνο του για 4 λεπτά, μέχρι να γίνει λείο, απαλό και κρεμώδες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 4 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν, τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί, βάζουμε και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, τοποθετούμε το στρογγυλό ταψί μας, με τη βάση και βάζουμε πάνω τη γέμιση τυριού. Λειαίνουμε το πάνω μέρος με μια λαστιχένια σπάτουλα.
Βάζουμε στον φούρνο, στην κάτω σχάρα και ρίχνουμε προσεκτικά το ζεστό νερό στο παραλληλόγραμμο ταψί, (μπεν μαρί) να φτάσει μέχρι τη μέση του στρογγυλού ταψιού, όπου είναι το cheesecake.
Ψήνουμε στους 160°C για 1 1/2 ώρα.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα, για άλλη μια ώρα, ανοίγοντας λίγο, την πόρτα του φούρνου.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην ακουμπάει την επιφάνεια του cheesecake και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη κρέμας, χτυπώντας σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το γιαούρτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε στο ψυγείο την κρέμα μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Βάζουμε την κρέμα στην επιφάνεια, κάνοντας «κύματα» με τη σπάτουλα και κόβουμε κομμάτια.
Σερβίρουμε με αραιωμένη μαρμελάδα και φρέσκα κόκκινα φρούτα του δάσους.