Γιατί, στο Τέξας, θα σκεφτείτε, είναι πιο σοβαροί με το κρέας τους, από ότι στη Καρδίτσα; Η απάντηση είναι όχι, αλλά, εκεί ξέρουν να περιμένουν το κρέας τους να γίνει λιώμα για να το βάλουν σε αφράτα ψωμάκια μαζί με καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου. Καθένας στο είδος του, ξέρετε τη συνέχεια…
Μπουρίτος, τάκος, νάτσος και άλλα, φωνάζουν για pulled pork, που σημαίνει απλώς σιγομαγειρεμένο χοιρινό με μπαχαρικά του Αμερικανικού Νότου, ξεψαχνισμένο, μέσα σε σάλτσα ή συνοδεία σάλτσας. Με το ίδιο τρόπο, μπορεί να γίνει και το μοσχάρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα όμως αυτά, τα κόλπα, θέλουν υπομονή. Απαιτούν πολλές ώρες για προετοιμασία και ψήσιμο, έχουν μπόλικα υλικά, αλλά στο τέλος η γεύση και η υφή του κρέατος, είναι τόσο διαφορετική από το ψητό φούρνου που κάνουμε στην Ελλάδα, που είναι γευστική έκπληξη.
Το σερβίρισμα του pulled pork, στους καλεσμένους, μπορεί να γίνει δρώμενο, τύπου street food και να επενδύσει γαστρονομικά, βραδιές μπάλας, τελικών, εκλογών, ή κινηματογράφου. Το σιγομαγειρεμένο κρέας μπαίνει σε bao buns, ψωμάκια burger, ή τορτίγιες και μπορούν οι καλεσμένοι μας να φτιάχνουν μόνοι τους το δικό τους «βρώμικο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σιγομαγειρεμένο χοιρινό και η σάλτσα του
Υλικά:
- 2 κιλά χοιρινή σπάλα
- 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό κότας
- 1/4 φλιτζανιού μηλόξυδο
- 1/2 έως 1 πιπεριά jalapeño, με τους σπόρους και κομμένη σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
- 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου
- 1 φλιτζάνι κέτσαπ
- 1/4 φλιτζανιού σάλτσα από τη γάστρα όπου μαγειρέψαμε το κρέας, με τα υπολείμματα
- 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα μπαχαρικών: αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, σκόνη σκόρδο, καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας μελάσα
Εκτέλεση (Χοιρινό):
Ετοιμάστε στον πάγκο σας όλα τα υλικά, που χρειάζεστε.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Βάλτε στη γάστρα, το ζωμό, το ξύδι, την πιπεριά jalapeño και το κρεμμύδι.
Τρίψτε το χοιρινό παντού με το μείγμα μπαχαρικών: αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, σκόνη σκόρδο, καπνιστή πάπρικα. Τοποθετήστε στο κέντρο της γάστρας το κρέας και ψήστε για 3,5 ώρες, χωρίς να το ενοχλήσετε. Μετά ανοίξτε και δοκιμάστε αν το κρέας κόβεται με πιρούνι.
Κρατήστε λίγο ζουμάκι με υπολείμματα κρέατος, από τη γάστρα για να εμπλουτίσουμε τη σάλτσα.
Εκτέλεση (Σάλτσα Μπάρμπεκιου):
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε την κέτσαπ, τους χυμούς από το ταψί, μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα μπαχαρικών με: αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, σκόνη σκόρδο, καπνιστή πάπρικα και τη μελάσα και περιχύνουμε το ξεψαχνισμένο κρέας. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερη σάλτσα, γιατί θα ποτέ δεν έχουμε αρκετή σάλτσα.
Μπορείτε να κρατήσετε το κρέας στο ψυγείο έως και για 5 ημέρες ή να το βάλετε στην κατάψυξη με σακουλάκι που δεν παίρνει αέρα για 3 μήνες.