Site icon NewsIT
08:00 | 06.03.25

Soba noodles με τόφου σε σάλτσα yuzu

Soba noodles με τόφου

Soba noodles με τόφου

Ηλιάνα Σκιαδά

soba=noodles μέσα σε ζωμό

Υπόσχομαι ότι δεν θα έχετε άγνωστες λέξεις μετά από λίγες γραμμές, με τις οποίες θα περιγράψω αυτό το εύκολο, «καθαρό», χορτοφαγικό άρα και νηστίσιμο, ασιατικό φαγητό.

Το yuzu, είναι εσπεριδοειδές, που πωλείται στην Ιαπωνία και σε όλη την Ασία. Είναι ξινό σαν λεμόνι, πικρό σαν γκρέιπφρουτ, γλυκό και λουλουδένιο σαν μανταρίνι και αρωματικό σαν πορτοκάλι.

Αυτός ο συνδυασμός γεύσεων, δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα, που εξισορροπεί ιδανικά τις αλμυρές νότες, από το miso (πάστα φασολιών σε ζύμωση), σε αυτό το πιάτο.

Αν δεν μπορέσετε να βρείτε στην αγορά, χυμό yuzu, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με χυμό λεμονιού, για τον ζωμό. Ωστόσο να έχετε στο μυαλό σας ότι το λεμόνι τείνει να είναι πιο ξινό από το yuzu, οπότε προσθέστε τον φρέσκο ​​χυμό, σταδιακά μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή ισορροπία.

Το τόφου (τετηγμένο γάλα σόγιας, σε μορφή τυριού), είναι vegan σκεύασμα, το οποίο υποκαθιστά την πρωτεΐνη, στα πιάτα και έτσι έχουμε ένα πλήρες γεύμα, όπου ο ζωμός, δίνει στα noodles, τη μορφή σούπας.

Soba noodles με τόφου σε σάλτσα yuzu

Υλικά:

  • 2 πακέτα soba noodles
  • 5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή dasi (ασιατικός ζωμός από φύκια και αποξηραμένη παλαμίδα στα ασιατικά καταστήματα τροφίμων)
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμός yuzu (ή χυμός λεμονιού)
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκή (shiro) πάστα miso
  • 1 Συσκευασία εξαιρετικά σφιχτό τόφου, κομμένο σε κύβους 2 εκατοστών
  • 1 σακούλα/συσκευασία baby σπανάκι
  • 1/2 λεμόνι κομμένο σε 4 μέρη(ένα για κάθε μπολ, στο σερβίρισμα)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες (διαγώνια κομμένες)
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.

Ρίχνουμε τα soba noodles και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να μαλακώσουν.

Ξεπλένουμε σε κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν τα noodles και τα στραγγίζουμε.

Σε κατσαρόλα διαλύουμε έναν κύβο λαχανικών(ή κόκκους dasi) σε 5 φλυτζάνια βραστό νερό και κρατάμε τον ζωμό ζεστό, σε μέτρια προς χαμηλή, φωτιά.

Προσθέτουμε τον χυμό yuzu και την πάστα miso και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Βάζουμε το τόφου στον ζωμό να ζεσταθεί. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε, αν χρειάζεται.

Κλείνουμε το μάτι, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά, να μαραθούν τα φύλλα.

Ισομοιράζουμε τα noodles σε τέσσερα μπολ και τα γεμίζουμε με κουταλιές από τον ζωμό, με το σπανάκι και το τόφου.

Σερβίρουμε με μικρές «σφήνες» από λεμόνι και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version