Site icon NewsIT
13:40 | 17.04.25

Taste Atlas: Μετά την «πατάτα» με το σουβλάκι, στην κορυφή του κόσμου ντάκος και χωριάτικη σαλάτα

istock

Newsit Newsroom

Στη λίστα συναντάμε τα χόρτα στην 27η και την πατατοσαλάτα στην 40η θέση

Όχι, στη λίστα με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου του Taste Atlas, η Ελλάδα δεν τα… έκανε σαλάτα όπως προ καιρού με το σουβλάκι, τον γύρο  και το κοντοσούβλι που καταποντίστηκαν. 

Αν θυμάστε, ο Taste Atlas στη λίστα με τα καλύτερα street food, το κοντοσούβλι βρέθηκε στην 19η θέση, το σουβλάκι στην 55η θέση και το κοκορέτσι στην 96η θέση. Τώρα, πήραμε την εκδίκησή μας πίσω, μιας και ο γαστρονομικός οδηγός τώρα αποθεώνει την greek salad. 

Στη λίστα λοιπόν με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου, οι δύο πρώτες θέσεις ανήκουν στην Ελλάδα.

Ντάκος και χωριάτικη κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα ενώ στη λίστα συναντάμε τα χόρτα στην 27η και την πατατοσαλάτα στην 40η θέση.

Η λίστα με τις 50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, από το Taste Atlas

Οι ελληνικές σαλάτες που βρίσκονται στη λίστα του Taste Atlas:

  • Ντάκος στην 1η θέση
  • Χωριάτικη στη 2η θέση
  • Χόρτα στην 27η θέση
  • Πατατοσαλάτα στην 40η θέση

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», γράφει το Taste Atlas για τον ντάκο που βαθμολογία 4.5.

Με βαθμούς 4,4, η χωριάτικη σαλάτα θριαμβεύει: «Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή χορτιάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).

Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί», γράφει ο γαστρονομικός οδηγός.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version