Tasteit

Victoria Sponge Cake: Αφράτο παντεσπάνι με κρέμα και μαρμελάδα

Το κέικ που προτιμούσαν οι βασιλιάδες

Η Βασίλισσα Βικτόρια ήταν γνωστή γλυκατζού. Ήθελε πάντα κάτι γλυκό, κέικ ή μπισκότα, για να συνοδεύσει το απογευματινό της τσάι.

Αυτό το κέικ, ήταν το αγαπημένο της γι’ αυτό το λόγο, πήρε και το όνομά της.

Είχε την τέλεια υφή και σύσταση και την αριστοκρατική εμφάνιση που ταίριαζε στον απογευματινό δίσκο με τα κομψά γλυκίσματα, που σερβίρονταν.

Το παντεσπάνι, όπως λέει το όνομά του, είναι το «ψωμί της Ισπανίας – Pain d’ Espagne», ωστόσο λέγεται ότι το έφτιαξαν πρώτοι οι Ιταλοί μάγειρες. Εκείνοι ήταν, που το έφεραν στις βασιλικές κουζίνες της Βρετανίας και της Γαλλίας, όταν πήγαν εκεί για να δουλέψουν.

Το Victoria Sponge Cake, πρέπει να έχει δύο ίδιους δίσκους από παντεσπάνι, για να γίνει ομοιόμορφο το γλυκό αυτό, σάντουιτς, ενώ εκτός από την κρέμα σαντιγί, βάζουμε και μαρμελάδα, που μπορεί να είναι από φράουλα, βατόμουρο, ή ανάμεικτα κόκκινα φρούτα.

Victoria Sponge Cake

Υλικά:

  • 4 αυγά
  • 225 γρ. άχνη ζάχαρη, συν λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα του τελικού κέικ
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 225 γρ. μαργαρίνη συν λίγο επιπλέον για να βουτυρώσουμε τις φόρμες
  • 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή βατόμουρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε δύο φόρμες ή στρογγυλά ταψάκια, διαμέτρου, 20 εκατοστών.

Σπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαργαρίνη.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, με ηλεκτρικό μίξερ χειρός. Βάζουμε ένα υγρό πανί κάτω από το μπολ, όταν ανακατεύουμε, για να μην κινείται. Το μείγμα, είναι έτοιμο, όταν πέφτει εύκολα από το κουτάλι.

Ισομοιράζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στις φόρμες και μπορούμε να ζυγίσουμε τις γεμισμένες φόρμες, για τσεκάρισμα. Λειαίνουμε απαλά την επιφάνεια των κέικ.

Ψήνουμε τα κέικ στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και ξεκολλήσουν από την άκρη των ταψιών και όταν τα πιέζουμε και είναι ελαστικά.

Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν στις φόρμες τους για 5 λεπτά.

Περνάμε μία σπάτουλα ή ένα στρογγυλεμένο μαχαίρι βουτύρου γύρω από την φόρμα ή το ταψί και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα κέικ σε μια σχάρα, να κρυώσουν τελείως.

Εν τω μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.

Για να συναρμολογήσουμε το κέικ, γυρίζουμε τα κομμάτια ανάποδα και βάζουμε στο ένα, μαρμελάδα και στο άλλο απλώνουμε τη σαντιγί.

Τοποθετούμε το κομμάτι με τη σαντιγί, πάνω από το άλλο, με τη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα