Έχω ακούσει ότι ο πρωτοπόρος, για τα Ελληνικά δεδομένα, Νικόλαος Tσελεμεντές, είναι ο πρώτος που αναφέρει τον όρο «α λα πολίτα» για μια συνταγή τουρκικής προέλευσης, με αγκινάρες.
Στην αρχική συνταγή δεν υπήρχαν καρότα ή πατάτες και αντί για κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα, ψιλοκομμένα, είχαν κοκκάρια, δηλαδή τα κρεμμυδάκια του στιφάδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα ο Τσελεμεντές αναφέρει και την παραλλαγή με αυγολέμονο. Βέβαια αν νηστεύετε, μπορείτε να πυκνώσετε τη σάλτσα του φαγητού, με κορν φλάουρ που θα διαλύσετε στον χυμό του λεμονιού.
Πάντως, το φαγητό δεν χρειάζεται καμία σάλτσα, γιατί μένει με το λαδάκι του, αν μαγειρευτεί ήρεμα, σε μέτρια φωτιά.
Η προσθήκη του αρακά, προέκυψε αργότερα, από τον συνδυασμό των δύο κλασικών συνταγών: «α λα πολίτα» και «αγκινάρες με αρακά».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αγκινάρες α λα πολίτα
Υλικά:
- 1 κιλό αγκινάρες κατεψυγμένες ή 10 φρέσκες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 4 πατάτες σε μικρά κομμάτια
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
- 1 lt ζωμό λαχανικών (από κύβο ψυγείου)
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1/2 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, τις πατάτες και τα καρότα, για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις αγκινάρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον αρακά, τον ζωμό λαχανικών και τον χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.
Λίγο πριν σβήσουμε το μάτι, για να μείνει ζωντανό το χρώμα και το άρωμά του, προσθέτουμε τον άνηθο και κουνάμε την κατσαρόλα.