Tasteit

Αναποδογυριστό κέικ με ανανά και κερασάκια μαρασκίνο

Σερβίρεται με παγωτό βανίλια για επιδόρπιο στο Πασχαλινό τραπέζι

Τα κέικ με τα εξωτικά υλικά έκαναν θραύση στις Ηνωμένες Πολιτείες τις δεκαετίες του 50′ και του 60′.

Ο ανανάς παραμένει αγαπημένο «τροπικό» έδεσμα και τα γλυκά που τον περιλαμβάνουν έχουν μια αθωότητα και αποπνέουν νοσταλγικότητα.

Σε αυτό το ανάποδο κέικ, στα πρότυπα της αναποδογυριστής μηλόπιτας, η ζάχαρη καραμελώνει και το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ ζουμερό, σαν σιροπιασμένο.

Η φρεσκάδα από τον ανανά και τα κερασάκια μαρασκίνο, που βάζουμε για χρώμα, είναι αυτό που χρειαζόμαστε μετά από το αρνί και τα υπόλοιπα ψητά του Πάσχα.

Αν έχουμε και παγωτό βανίλια, ταιριάζει υπέροχα και ανοίγουμε την εποχή των παγωτών, όπως ορίζει ο άγραφος κανόνας ότι γίνεται τις ημέρες του Πάσχα.

Αναποδογυριστό κέικ με ανανά

Υλικά:

  • 1 μεγάλη κονσέρβα ανανά
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 220 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6-8 κερασάκια μαρασκίνο
  • 175 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδας
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις.

Στραγγίζουμε τον ανανά από το σιρόπι της κονσέρβας και τοποθετούμε τις φέτες, σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν από το υγρό τους.

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε την καστανή ζάχαρη με 60 γρ. από το βούτυρο, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να έχει μορφή υγρής καραμέλας.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα 24αρι ταψάκι και το στριφογυρίζουμε, έτσι ώστε η καραμέλα να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.

Στρώνουμε στη βάση του ταψιού τις ροδέλες ανανά. Γεμίζουμε και τα κενά, όμορφα, με κομμάτια ανανά. Στο κέντρο της κάθε ροδέλας βάζουμε ένα κερασάκι μαρασκίνο.

Στο μίξερ, με το εξάρτημα «φτερό», χτυπάμε το υπόλοιπο βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε ένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τις ροδέλες ανανά.

Ψήνουμε το κέικ για 35-40 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και μετά από 2 λεπτά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, πριν κρυώσει η καραμέλα και μετά δεν γίνεται να ξεφορμαριστεί.

Μόλις κρυώσει εντελώς, σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Η Μεσσηνία επενδύει στη γαστρονομία
Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης και το μισελενάτο εστιατόριο CTC Urban Gastronomy αναλαμβάνει τρεις σημαντικούς χώρους εστίασης στο Navarino Dunes και ο καταξιωμένος σεφ Νίκος Μπίλλης γίνεται ο Executive Chef στο W Costa Navarino
Costa Navarino