Tasteit

Αθηναϊκή σαλάτα με μπακαλιάρο και μαγιονέζα

Αστική νοσταλγική κουζίνα

H αθηναϊκή σαλάτα είναι άριστο δείγμα της αστικής κουζίνας. Ένα κλασικό πιάτο που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Την δοκίμασα στο παλιό Inteal της Πανεπιστημίου, σε νεαρή ηλικία. Την συνδύασα, στο μυαλό μου με λευκά τραπεζομάντηλα, καλοντυμένους, ευγενείς σερβιτόρους, άρα, με την πολυτέλεια και την απόλαυση ενός ποιοτικού γεύματος.

Θυμάμαι την πλούσια γεύση της μαγιονέζας και την ντελικάτη του ψαριού. Αργότερα ξαναβρήκα τη γεύση αυτή στα Κυριακάτικα τραπέζια, όπου οι μητέρες των φίλων τη σερβίριζαν σε επάργυρες πιατέλες, σε σχήμα ψαριού, διακοσμημένη με κάπαρη, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Αυτή η κρύα σαλάτα με ψάρι, λαχανικά και μαγιονέζα, θα ήταν μία καλή σκέψη και για τα τωρινά μας, γιορτινά και επίσημα τραπέζια.

Η αθηναϊκή σαλάτα, ως ντελικάτο πρώτο πιάτο μπορεί να συνδυαστεί και με κρέας και με ψάρι.

Αθηναϊκή σαλάτα με μαγιονέζα

Υλικά:

  • 1 μπακαλιάρος φρέσκος, γύρω στα 2 κιλά (καθαρισμένος)
  • 400 ml ζωμός ψαριού ή λαχανικών
  • 2 κρεμμύδια
  • 400 γρ. μαγιονέζα 
  • 2 καρότα
  • 2 πατάτες μέτριες 
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • χυμός από 1 λεμόνι 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη διακόσμηση:

  • κάπαρη
  • λεπτές ροδέλες από φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ψάρι σε φαρδιά κατσαρόλα με τον ζωμό και τα λαχανικά.

Αν το ψάρι και τα λαχανικά δεν καλύπτονται, συμπληρώνουμε λίγο νερό.

Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το κόκκαλο από τη ράχη, αλλά να μην λιώνει η σάρκα του ψαριού.

Αφήνουμε να κρυώσει ο μπακαλιάρος και τον ξεψαχνίζουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Πετάμε τα κρεμμύδια και τα φύλλα του σέλινου και κόβουμε σε κυβάκια, τα καρότα, τις πατάτες και το σέλερι.

Κρατάμε τον ζωμό για σούπα, βάζοντας τον στην κατάψυξη ή στο ψυγείο, αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουμε πιο άμεσα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μπακαλιάρο μαζί με τα λαχανικά, απαλά για να μη λιώσουν.

Προσθέτουμε 150 γρ. από τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Φορμάρουμε την αθηναϊκή σε πιατέλα και, αν θέλουμε, της δίνουμε το σχήμα του ψαριού.

Βάζουμε από πάνω μία στρώση μαγιονέζας και στολίζουμε το γύρω – γύρω της πιατέλας με κάπαρη, την επόμενη σειρά με ψιλοκομμένο άνηθο και όλη την επιφάνεια με λεπτές ροδελίτσες από το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, σαν μεγάλα λέπια ψαριού.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs