Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 32η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης
Οι Χρυσοί Σκούφοι τίμησαν τους καλύτερους εκπροσώπους της ελληνικής εστίασης χθες το βράδυ διοργανώνοντας μια λαμπερή βραδιά, αφιερωμένη στην υψηλή γαστρονομία.
Προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συναντήθηκαν στα Asteria Domus, τον νέο χώρο του Ομίλου Παπαθεοχάρη, με τα σπουδαιότερα ονόματα της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας και μαζί τους ανακάλυψαν τις 45 κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας.
Στην κορυφή και φέτος συναντάμε το Etrusco της Κέρκυρας, το οποίο αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και 2 Χρυσούς Σκούφους. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκονται τα εστιατόρια Botrini’s Athens και Delta, με βαθμολογία 16,5/20 και 2 Χρυσούς Σκούφους.
Παράλληλα, 24 Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν σε εστιατόρια των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Χαλκιδικής, τιμώντας έτσι την καλοκαιρινή Ελλάδα και το υψηλό γαστρονομικό της επίπεδο – μόνο η Σαντορίνη απέσπασε για τα εστιατόριά της 6 Χρυσούς Σκούφους. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καμαρώνει για τους δικούς της 16 Χρυσούς Σκούφους, αποδεικνύοντας ότι η πορεία της γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας παραμένει σταθερά ανοδική.
Φυσικά, από τη φετινή λίστα δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και οι αλλαγές. 7 εστιατόρια μπήκαν για πρώτη φορά στην πολυπόθητη κατάταξη – αξίζει να σημειωθεί πως η Πελοπόννησος και η Πάρος κατέκτησαν 2 από αυτούς – 4 εστιατόρια αναβαθμίστηκαν και ανέβηκαν σε θέση, ενώ 3 έχασαν δυστυχώς τον Χρυσό τους Σκούφο, καθώς η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ξεκίνησε από πέρσι, ίσχυσε και για αυτή τη χρονιά.
Η συγκεκριμένη πολιτική όμως επηρέασε και τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις Top Notch (ένα μόλις σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο) και μάλιστα θετικά. Τη συγκεκριμένη τιμητική διάκριση απέσπασαν απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), ενώ 9 από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό.
Για το 2025 το βραβείο του καλύτερου Chef pâtissier κέρδισε επάξια ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά.
Πέρα από τις βραβεύσεις, το highlight της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025, το οποίο δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της βραβευμένης με αστέρι Michelin Gucci Osteria da Massimo Bottura στη Φλωρεντία, η Karime López και ο Takahiko Kondo, συνδυάζοντας την μεξικανική εξωστρέφεια, τη ιαπωνική αισθητική και την ιταλική πληθωρικότητα. Ζευγάρι στη ζωή όσο και στις γαστρονομικές τους αναζητήσεις ακολουθούν σταθερά τη φιλοσοφία του μέντορά τους Massimo Bottura και για αυτόν τον λόγο καταχειροκροτήθηκαν, μαζί φυσικά με τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του Asteria Domus και την μπριγάδα του, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Περισσότερα για τους Χρυσούς Σκούφους εδώ: https://www.xrysoiskoufoi.gr/