Είναι επιδόρπιο; Είναι πρωινό; Έχει σημασία; Το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτό το γαλλικό τοστ, όπως είναι η ακριβής μετάφραση για τις αυγόφετες, όταν συνοδεύεται με καραμελωμένα και «κανελωμένα» μήλα, είναι απίθανο.
Αυτό το πιάτο είναι η απάντηση στα pancakes, τις βάφλες και τις κρέπες. Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο, αδέλφια. Το θέμα, όλο, βρίσκεται στα καραμελωμένα μήλα, που θα μας δώσουν ένα θεϊκό σιρόπι καστανής ζάχαρης με αρώματα κανέλας.
Αυτή η συνταγή είναι εύκολη, απίστευτα νόστιμη και διαρκεί 15 λεπτά το πολύ, μέχρι να φτάσει στο πιάτο, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην περιποιηθείτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, όταν βρείτε αυτά τα 15′.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όποια ποικιλία μήλου σας αρέσει, ή όποιο ετοιμάζεται να χαλάσει στο συρτάρι του ψυγείου. Επίσης, μας κάνει όποιο ψωμί έχετε και σας ταιριάζει στη γεύση. Αρκεί να κόψετε παχιές φέτες.
French Toast με σάλτσα από καραμελωμένα μήλα
Υλικά:
- 2 μέτρια μήλα – ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
- 3/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια – χωρισμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα – χωρισμένη
- 6-8 φέτες άσπρο ψωμί χοντροκομμένες
- 2 αυγά – ελαφρώς χτυπημένα
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1/3 φλιτζανιού – αλεύρι
- προαιρετικά: ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φέτες μήλου, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η καστανή ζάχαρη και να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και χαμηλώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 6-8 λεπτά το πολύ. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει όσο ετοιμάζετε τις αυγόφετες.
Σε ένα μεγάλο, φαρδύ μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, τη βανίλια, το γάλα και την κανέλα. Ανακατεύουμε με το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βυθίζουμε τελείως μια φέτα ψωμί στο μείγμα, προσέχοντας να καλύψουμε και τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το ψωμί από το υγρό και αφήνουμε να στάξει το περίσσιο.
Μαγειρεύουμε τις αυγόφετες σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε και μαγειρεύουμε την άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά. Τηγανίζουμε όλες τις φέτες ψωμιού.
Βάζουμε στα πιάτα από 2-3 αυγόφετες και στην κορυφή τα καραμελωμένα μήλα και γενναιόδωρα το σιρόπι κανέλας και καστανής ζάχαρης.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως ψιλοκομμένα καρύδια, ή αμύγδαλα για τραγανή υφή.
Η σαντιγί ή το παγωτό βανίλια, είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτα και θα μετατρέψουν το πιάτο σε επιδόρπιο.
Θέλετε περισσότερα φρούτα, εκτός από μήλα; Μπορείτε να προσθέσετε βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα, φράουλες ή και μπανάνα, που ταιριάζουν πολύ.
Θέλετε και κάτι πιο ακραίο; Προσθέστε μερικούς μικρούς κύβους αλμυρού τυριού, όπως τσένταρ ακριβώς πάνω από το ψωμί και πριν τα μήλα, για γλυκιά και αλμυρή τρέλα.