Αν ψάχνετε την αυθεντική, τη σωστή, την πιο πλούσια συνταγή, για λαζάνια με κιμά και γλυκιά σάλτσα ντομάτας με λιωμένα τυριά, τότε, καλά είστε εδώ, το ‘χουμε.
Είναι το ιδανικό φαγητό για οικογένεια, για Κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια και επίσης ιδανικό για προετοιμασία μπροστά, αφού φυλάσσεται στην κατάψυξη, ολόκληρο ή χωρισμένο σε μερίδες.
Αυτή η κλασική συνταγή για λαζάνια, έχει κάποιες προσθήκες, που την κάνουν ακόμη πιο comfort. Όπως, η προσθήκη περισσότερου κρεμώδους τυριού και μοτσαρέλας, λίγου κρασιού και ζάχαρης στη σάλτσα. Έχει, όμως και κάποιες αφαιρέσεις μπελαλίδικων και επιβαρυντικών στοιχείων, όπως η μπεσαμέλ ή η κρέμα γάλακτος, που κάποιοι χρησιμοποιούν.
Ένα tip, είναι να βράσετε τα ζυμαρικά, λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε, γιατί αυτή η διαδικασία τα κάνει να ρουφούν περισσότερη σάλτσα, μετά, στο ψήσιμο και βγάζει τα λαζάνια μας, πολύ ζουμερά.
Πώς να φτιάξετε τα πιο ζουμερά και αφράτα λαζάνια φούρνου
Υλικά:
Για τη σάλτσα του κιμά
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1/2 μεγάλη πιπεριά (πράσινη, κόκκινη ή κίτρινη όποια προτιμάτε), κομμένη σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτί σάλτσα ντομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κονσέρβα ντοματάκια
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή ένα σφηνάκι λευκό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- Αλάτι – Πιπέρι
Για να συναρμολογήσουμε τα λαζάνια:
- Ένα πακέτο ξηρά λαζάνια, κατά προτίμηση αυτά που έχουν άκρες σαν γιρλάντα
- 1 κουτί τυρί ρικότα
- 500 γρ. τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη ή σε φέτες
- 200 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και κατόπιν αλατίζουμε καλά, το νερό για τα ζυμαρικά.
Όσο το νερό ζεσταίνεται, καβουρδίζουμε τον κιμά, σε ένα μεγάλο, βαθύ, τηγάνι, με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι, με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι με ότι λίπος έχει μείνει, σοτάρουμε την πιπεριά και τα κρεμμύδια.
Μαγειρεύουμε για 4 με 5 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα και οι πιπεριές να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρεύουμε για μισό λεπτό ακόμα.
Επιστρέφουμε στο τηγάνι τον καβουρδισμένο μοσχαρίσιο κιμά. Ανακατεύουμε να ενωθούν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ.
Βάζουμε τον μαϊντανό, τη ρίγανη το αποξηραμένο θυμάρι και δεντρολίβανο, τη σκόνη σκόρδου, το ξύδι ή το λευκό κρασί, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Να θυμάστε ότι αργότερα θα προστεθεί η παρμεζάνα, η οποία είναι αλμυρή.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο και καεί.
Βράζουμε al dente και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά. Τα ξεπλένουμε με δροσερό νερό, χωρίζοντας τα απαλά και τα «κρεμάμε» στο χείλος από το σουρωτήρι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα, από ένα μεγάλο πυρέξ ή κεραμικό σκεύος.
Βάζουμε ένα φλιτζάνι σάλτσα κιμά και την απλώνουμε στον πάτο του ταψιού.
Βάζουμε την πρώτη δόση λαζάνια, ρίχνουμε μερικές κουταλιές σάλτσα και τα τυριά: ρικότα σε μικρές αραιές, μεταξύ τους, κουταλιές, μοτσαρέλα και παρμεζάνα.
Επαναλαμβάνουμε, σε στρώσεις, το μοτίβο: ζυμαρικά, σάλτσα, τυριά, μοιράζοντας τα υλικά, ώστε να μας φτάσουν για όλες τις στρώσεις, μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Στην τελευταία στρώση ζυμαρικών, απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε μόνο μοτσαρέλα.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, χωρίς να ακουμπάει την επιφάνεια του φαγητού και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 10 λεπτά για πιο τραγανή κρούστα τυριού.
Αφήνουμε τα λαζάνια να κρυώσουν, για τουλάχιστον 15λεπτά, πριν τα σερβίρουμε.
Το φαγητό αυτό, διατηρείται στο ψυγείο για 5 μέρες.