Site icon NewsIT

Τα πιο ιδανικά σνακ για να καλύψετε τις λιγούρες σας και να χάσετε βάρος

02.10.2024 | 07:00
Τα πιο ιδανικά σνακ για να καλύψετε τις λιγούρες σας και να χάσετε βάρος

First person top view photo of woman's hands holding lunchbox with healthy meal nuts and berries over apples glass of juice flowerpot stationery keyboard mouse on isolated dark wooden table background

Η κατανάλωση ενός σνακ μεταξύ των γευμάτων βοηθά να περιορίσετε την πείνα σας.

Το σνακ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που τίθεται όταν ξεκινά κάποιος διατροφή για να χάσει βάρος είναι το εξής: Μπορώ να φάω σνακ και να χάσω βάρος; H απάντηση είναι, ναι. Σε περίπτωση που δεν καλύψετε την λιγούρα σας με θρεπτικά σνακ, ίσως να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα σας.

Προτιμήστε καλύτερα σνακ που περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά ή/και φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από το οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι σας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Και η επόμενη σκέψη που μπορεί να ταλανίζει το μυαλό αρκετών ατόμων που θέλουν να αδυνατίσουν είναι η αυξημένη πρόσληψη περιττών θερμίδων.

Αντί, όμως, να καταναλώσετε ένα μπολάκι με ζελέ φρούτων (100 θερμίδες) – με το οποίο πιθανότατα δεν θα χορτάσετε-, ενώ δεν προσφέρει και καμία θρεπτική αξία στον οργανισμό σας, είναι προτιμότερο να καταναλώσετε 200 θερμίδες ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, που θα σας προσφέρουν αίσθημα κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα.

Αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να υπολογίζουμε τις θερμίδες, αλλά είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα σνακ που, αφενός, σας προσφέρει θρεπτικά συστατικά και, αφετέρου, σας χορταίνει.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί, όπως για παράδειγμα τα αμύγδαλα, αποτελούν ένα υγιεινό σνακ. Παρ’ όλο που είναι πλούσια σε λιπαρά, προσφέρουν χορταστικές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά.

Επιπλέον, σας βοηθούν στη διατηρήσετε τον έλεγχο για την πείνα, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσουν να χάσετε το λίπος στην κοιλιά.

Μια χούφτα αμυγδάλων παρέχουν 172 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Καταναλώστε τα ωμά, συνδυάστε τα με αποξηραμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα ή αλείψτε σε ένα κομμάτι μήλο μικρή ποσότητα από βούτυρο αμυγδάλου.

Ρεβύθια

Τα ρεβύθια παρέχουν άφθονες χορταστικές φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Μισό φλιτζάνι από ρεβίθια (περίπου 70 γραμ.) παρέχουν 150 θερμίδες, 8 γρ. πρωτεΐνης και 7 γρ. φυτικών ινών. Δοκιμάστε να τα ψήσετε ή να τα βάλετε σε μια φριτέζα αέρος, για να γίνουν πιο τραγανά.

Σταφύλια

Τα σταφύλια μπορεί να είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, αλλά μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη σας για να φάτε κάτι γλυκό. Ένα φλιτζάνι (150 γραμμάρια) παρέχουν περίπου 100 θερμίδες. Συνδυάστε τα με τυρί, φτιάχνοντας ένα ιδανικό σνακ για τη δουλειά.

Σοκολάτα

Όταν μιλάμε για αδυνάτισμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην τρώμε όσα μας αρέσουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι μικρές ατασθαλίες είναι το μυστικό για την επιτυχή διαχείριση του βάρους σας.

Αν θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό σας, απλά… κάντε λίγο χώρο. Αν θέλετε επιδόρπιο, ίσως να μην πιείτε κρασί. Αλλά αν θέλετε και τα δυο, τότε κι αυτό ΟΚ είναι. 

Απλά φροντίστε την επόμενη μέρα να φάτε ένα υγιεινό πρωινό. Όλα είναι θέμα ισορροπίας.

Ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και προσφέρει ελάχιστη πρωτεΐνη. Ένα μπολ με 23 γραμμάρια ποπ κορν παρέχει 4 γραμ. φυτικών ινών, σχεδόν 3 γρ. πρωτεΐνης και 110 θερμίδες.

Το ποπ κορν είναι δημητριακό ολικής άλεσης, προσφέροντας  αρκετά οφέλη (π.χ. μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη) σε αντίθεση με άλλα αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια. Οπότε μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό ποπ κορν.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι με φρούτα προσφέρει φυτικές ίνες και ασβέστιο, πρωτεΐνες και σημαντικά πρεβιοτικά για το έντερο.

Επιλέξτε στραγγιστό γιαούρτι και προσθέστε συνέχεια τα φρούτα που σας αρέσουν για φυσική γλυκύτητα και φυτικές ίνες, καθώς τα γιαούρτια του εμπορίου περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, επιπλέον θερμίδες και ελάχιστες φυτικές ίνες.

Αν θεωρούσατε ότι τα γιαούρτια χωρίς λιπαρά είναι πιο υγιεινά, σε μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Advances in Nutrition», οι ερευνητές κατέρριψαν τον συγκεριμένο μύθο, επομένως επιλέξτε γιαούρτι με πλήρη ή μειωμένα λιπαρά, αν τα προτιμάτε από αυτό χωρίς λιπαρά.

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες που σας βοηθούν να χορτάσετε χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών βοηθά στην διαχείριση του βάρους.

Την έχουμε συνδέσει κυρίως με το πρωινό, ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε να φάτε βρώμη ως σνακ στο γραφείο ή για το βραδινό σας.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα θρεπτικό σνακ. Η κατανάλωση φρούτων βοηθά στη διαχείριση του βάρους επειδή είναι πλούσια με χορταστικές φυτικές ίνες, πέραν από βιταμίνες και μέταλλα.

Προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών και συνδυάστε τα με ξηρούς καρπούς. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης μια ιδανική επιλογή για το σνακ στην δουλειά σας.

Διατροφή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version