Η σκορδαλιά αυτή, δεν είναι απλό φαγητό, είναι ιδέα, στα Επτάνησα.
Η αλιάδα, από τη λέξη alio, που είναι το σκόρδο στα ιταλικά, περιλαμβάνει περισσότερο σκόρδο από όλες τις υπόλοιπες σκορδαλιές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ετοίμαζαν και την ετοιμάζουν με ευλάβεια, για τα γιορτινά τραπέζια και μάλιστα αναλαμβάνουν την προετοιμασία της, οι άντρες του σπιτιού, γιατί το χτύπημα στο γουδί ήθελε «μπράτσα».
Θυμάμαι τον παππού μου να χτυπάει στο «μουρτάρι», όπως έλεγαν το πέτρινο γουδί, τα σκόρδα και τη γιαγιά να ρίχνει μέσα στο γουδί τις βρασμένες πατάτες και χυμό φρέσκου λεμονιού, αμίλητη, με σεβασμό στο τελετουργικό.
Εμείς, στο σπίτι μας, την φτιάχνουμε ακόμη, με τον ίδιο τρόπο, αν και το γουδί έχει αντικατασταθεί από το μίξερ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλιάδα παραδοσιακή
Υλικά:
- 1 1/2 κιλό πατάτες, βρασμένες με τη φλούδα
- 10 σκελίδες σκόρδου
- αλάτι
- χυμός από 2 λεμόνια
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι από το ζεστό νερό όπου έβρασαν οι πατάτες
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες για 45 λεπτά.
Λιώνουμε στο μπλέντερ το σκόρδο με αλάτι και λίγο από το λάδι.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμη ζεστές και τις προσθέτουμε μία μία στο μπλέντερ.
Σταδιακά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς, αλλά όχι για πολλή ώρα.
Τέλος, ρίχνουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν οι πατάτες, μέσα στο μπλέντερ, τόσο όσο χρειαστεί για να αραιώσει σχετικά η αλιάδα και να έχει την πυκνότητα μελιού.