Νέες αφίξεις και νέα μενού κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας λίγο πριν τις γιορτές!
Atelier Papaioannou: θαλασσινό αεράκι στη στοά Σπύρου Μήλιου
To Atelier Papaioannou μόλις άνοιξε τις πόρτες του στη στοά Σπύρου Μήλιου, εκεί που άλλοτε βρισκόταν το ιταλικό Farina, το οποίο δεν ευδοκίμησε. Νέος αέρας, θαλασσινός λοιπόν και εντελώς διαφορετικό γαστρονομικό κόνσεπτ για το κοσμοπολίτικο «καταφύγιο» του City Link μέσα από το νέο εγχείρημα του Παπαϊωάννου και της S – One Hospitality.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα λειτουργεί καθημερινά από το μεσημέρι – ό,τι καλύτερο, δηλαδή, για όσους επιθυμούν να κάνουν ένα ψαροφαγικό lunch break, με πρωταγωνιστές την ποιοτική ελληνική πρώτη ύλη και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Μαθαίνουμε πως ο Γιώργος Παπαϊωάννου εδώ θα παρουσιάσει ένα μενού εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του, αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα.
Αυτό σημαίνει πως θα γευτούμε πιάτα όπως ο αχνιστός ροφός με κυδωνάτες πατάτες, η ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα, η σκορπίνα, με τσιγαριαστά άγρια χόρτα και αχινό. Πολύ ιντριγκαδόρικη και ταιριαστή με την εποχή ακούγεται η πεσκανδρίτσα οσομπούκο με αρσενικό Νάξου, ενώ δεν θα λείπουν φυσικά τα ζυμαρικά- την «ψήφο» μας ήδη έχουν αποσπάσει τα linguini με κιμά τόνου και χαβιάρι ossetra.
Τη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων επιμελείται και εδώ η σομελιέ Βασιλική Γιάνναρου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βουκουρεστίου 3, Στοά Σπύρου Μήλιου, τηλ. 2103211315
GiO: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα συναντά την Ιταλία
To ξενοδοχείο The Margi, σταθερό σημείο αναφοράς στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το 1960, φημίζεται όχι μόνο για την υψηλού επιπέδου φιλοξενία, αλλά και για τις εκπλεπτυσμένες γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει στο κοινό. Η νέα του γευστική πρόταση, φέρει το όνομα GiΟ.
Το μενού, με πιάτα που εκπροσωπούν επάξια την ιταλική κουζίνα, υπογράφει ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής – που εδώ και μία δεκαετία έχει συνδέσει το όνομά του με τις γαστρονομικές διακρίσεις του The Margi. Εδώ θα βρούμε gnocchi al tartufo, paccheri al ragú και scaloppine al limone, ενώ για το τέλος την προσοχή μας διεκδικούν το κλασικό tiramisu, αλλά και η tarte fine aux pommes που αποτυπώνει κάποιες διακριτικές γαλλικές επιρροές.
Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: τα ολόφρεσκα εποχικά υλικά προέρχονται από την Margi Farm και αποτελούν τη βάση κάθε πιάτου, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωση του σεφ στην ποιότητα της πρώτης ύλης.
Οι οινικές επιλογές βασίζονται στο κελάρι του The Margi και περιλαμβάνουν ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Παράλληλα, υπάρχει και μια λίστα με εμπνευσμένα cocktails, επιμελημένη από τον Κωνσταντίνο Καρασάββα.
Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108929165
NYN ESTI: Γεύση & Τέχνη τώρα και το μεσημέρι
Το NYN ESTI, το εστιατόριο του 4ου ορόφου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, επαναπροσδιορίζει την έννοια της γαστρονομικής εμπειρίας, προσφέροντας πλέον μια ολοκληρωμένη πρόταση το NYN ESTI lunch edition. Εμπνευσμένο από τη δωδεκανησιακή κουζίνα και την ευρύτερη ελληνική μαγειρική παράδοση, περιλαμβάνει πιάτα που αναδεικνύουν την αρχέγονη γεύση των τοπικών υλικών.
Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ο σεφ Σταμάτης Μισομικές αξιοποιεί κάθε πρώτη ύλη δημιουργικά, όπως για παράδειγμα, τα κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται στα πιάτα του βραδινού. Με αυτόν τον τρόπο τα leftovers ενός πουλερικού ή οι φλούδες λαχανικών, μεταμορφώνονται σε γιουβέτσι ή σε τραγανά κριτσίνια, αντίστοιχα. Η φιλοσοφία του σεφ είναι να παρουσιάσει τα υλικά στην καθαρότερη μορφή τους, χρησιμοποιώντας τα ως καμβά, προκειμένου να δημιουργήσει πιάτα που αφηγούνται ιστορίες παράδοσης και γεύσης.
Να πούμε σε αυτό το σημείο πως το βραδινό μενού του NYN ESTI συνεχίζει να αποτελεί μια γαστρονομική «performance» αντάξια της σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί το μουσείο. Μέσα από το πολυδιάστατο μενού «Βιότοπος», οι επισκέπτες καλούνται να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με το φαγητό, απολαμβάνοντας μια εμπειρία που συνδυάζει γεύση, τέχνη και βιωσιμότητα.
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 51-53, Αθήνα, τηλ. 6989438 866 (Lunch Menu -Τρίτη έως Σάββατο 12:00 – 17:00 και Κυριακή 12.00 – 19.00)
Ma Che Vuoi: Ραντεβού για spritz και πίτσα
Πριν λίγες ημέρες η οδός Καλαμιώτου, στο κέντρο, υποδέχτηκε το Ma Che Vuoi: ένα νέο ιταλικό στέκι, δημιούργημα του Άγγελου Μπούρα και του Γιώργου Φιταγκορίδη, που ποντάρει στο κλασικό, επιτυχημένο δίπτυχο spritz και πίτσας.
Με βασικό του ατού τον φούρνο, ο οποίος έχει κεντρική θέση στη σάλα, το Ma Che Vuoi προτείνει πίτσες, ναπολιτάνικου στυλ σε διάφορους συνδυασμούς, με ζυμάρι 48ωρης ωρίμασης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πίσω από το μενού βρίσκεται ο σεφ Μάριος Ματζοράκης, ο οποίος επιμένει στις ύλες πρώτης ποιότητας και στο να γίνονται τα πάντα στο χέρι. Έμφαση έχει δοθεί στη λίστα με τα αυθεντικά ιταλικά spritz – η Ιταλία είναι, άλλωστε η πατρίδα του aperitivo – ενώ και η λίστα κρασιών μιλά άπταιστα τη γλώσσα της γείτονος.
Καλαμιώτου 15, Αθήνα τηλ. 2103248762