H κοτόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες πίτες της οικογένειας. Στη δικιά μου, είναι η πρώτη επιλογή, ειδικά τους κρύους μήνες του χρόνου.
Εδώ, όμως, ξέρετε ότι σας έχω πάντα τις πιο εύκολες εκδοχές, από τις συνταγές που ψάχνουμε οι περισσότεροι, δηλαδή και παραδοσιακές και comfort και γρήγορες.
Δεν θα πούμε ότι μία κοτόπιτα με χωριάτικο, χειροποίητο φύλλο, δεν θα μας άρεσε. Θα μας ξετρέλαινε και εμάς και τους περισσότερους. Αλλά, ο κόπος και ο χρόνος που απαιτείται, δεν μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στη φορτωμένη καθημερινότητά μας. Αναζητούμε λοιπόν, λύσεις, εξίσου νόστιμες, αλλά με πιο απλή εκτέλεση.
Χρησιμοποιούμε λοιπόν, φύλλο κουρού ή σφολιάτα, αν μας αρέσει περισσότερο, φτιάχνουμε σε μία κατσαρόλα τη γέμιση για την κοτόπιτα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Ετοιμάζουμε μία σαλάτα και έχουμε ένα πλήρες γεύμα.
Εύκολη και γρήγορη κοτόπιτα
Υλικά:
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο – συν επιπλέον για το σκεύος ψησίματος
- 1 κρεμμύδι – κομμένο σε κύβους
- 4 ολόκληρα καρότα – καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 2 κοτσάνια σέλερι – ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
- 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου – κομμένα σε κομμάτια 2 εκατ.
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 3/4 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
- 1 πακέτο ζύμη κουρού (περιέχει 2 φύλλα)
- 1 αυγό – ελαφρά χτυπημένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι, μαζί με μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι και μετά το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Μαγειρεύουμε μέχρι το κοτόπουλο να αρχίσει να ροδίζει.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και μαγειρεύουμε για ακόμη ένα λεπτό.
Ρίχνουμε μέσα το ζωμό και το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η σάλτσα, σε ελαφρώς πιο αραιή μορφή, από αυτήν που θέλουμε να έχει στο τέλος η πίτα μας, δεδομένου ότι θα σφίξει περισσότερο κατά το ψήσιμο.
Ανακατεύουμε μέσα τον κατεψυγμένο αρακά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ενώ η γέμιση κρυώνει, βουτυρώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό 20άρι ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο κουρού.
Βάζουμε την κρύα γέμιση στο ταψί, αλείφουμε τις εκτεθειμένες άκρες της ζύμης με χτυπημένο αυγό. Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο κουρού και πιέζουμε προς τα κάτω για να σφραγιστούν οι άκρες. Κόβουμε το περισσό φύλλο και σφίγγουμε με τα δάχτυλά μας την ένωση, κάνοντας ένα σχήμα γιρλάντας.
Αλείφουμε το πάνω μέρος της πίτας με το υπόλοιπο αυγό στο οποίο ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας, νεράκι ή γάλα.
Ανοίγουμε μια μικρή σχισμή, σε σχήμα αστεριού, στη μέση για να βγαίνει ο ατμός. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει το πάνω μέρος.
Αφήνουμε την πίτα να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, πριν σερβίρουμε.