Tasteit

Φασολάκια πλατιά με κιμά: Συνταγή από τη Μικρά Ασία

Τα σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι

Αυτή η συνταγή έρχεται από Μικρασιάτισσα νοικοκυρά. Το φαγητό αυτό συνηθίζεται στη γειτονική Τουρκία και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, το έφτιαχναν συχνά.

Τα παλιά χρόνια, βέβαια, τα λαχανικά ήταν φρέσκα και τα μαγείρευαν, πάντα στην εποχή τους, αλλά σήμερα μπορούμε να το φτιάξουμε όποτε θέλουμε κάτι νόστιμο, ελαφρύ και υγιεινό. Ακόμη και διαίτης φαγητό, το λες.

Τόσο τα φρέσκα φασολάκια αλλά και τα πλατιά φασολάκια, τα κατεψυγμένα, θα κάνουν μια χαρά για το φαγητό μας. Το ίδιο και οι τριμμένες φρέσκες ντομάτες ή μία κονσέρβα με ψιλοκομμένα ντοματάκια.

Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, με κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, για να γίνει ακόμη πιο ελαφρύ.

Σερβίρουμε το τα φασολάκια με τον κιμά, σε θερμοκρασία δωματίου, χλιαρά και όχι καυτά, συνοδεύοντας με λίγο γιαούρτι και φρέσκο προζυμένιο ψωμί. 

Φασολάκια με κιμά

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκα φασολάκια πλατιά, φρέσκα(καθαρισμένα) ή κατεψυγμένα
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ζητήστε από σπάλα)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση: 

Βάζουμε σε μια χαμηλή κατσαρόλα τον κιμά, να καβουρδιστεί. Ανακατεύουμε καλά για 5-6 λεπτά και ύστερα ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό να βράσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πιει τελείως το νερό.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση τα μισά φασολάκια, μια στρώση τον μισό κιμά και επαναλαμβάνουμε για άλλες δύο, ίδιες στρώσεις: φασολάκιακιμά, εναλλάξ. 

Ρίχνουμε 1 1/2 ποτήρι νερό και ανάβουμε το μάτι, σε μέτρια φωτιά.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να δέσει η σάλτσα. Τσεκάρουμε το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται.

Αν η σάλτσα δεν έχει δέσει και είναι νερουλή, τη σουρώνουμε και τη βράζουμε ξεχωριστά, μέχρι να μειωθεί και να πυκνώσει.

Αν, πάλι, το φαγητό δεν έχει βράσει και τα υγρά έχουν εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. 

Πριν σερβίρουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα