Και κλάσεις ανώτερη σε γεύση και θρεπτικότητα
Μην βιαστείτε να λογοκρίνετε τον τίτλο: δεν συνηθίζουμε να τρώμε φάβα με κρέας, όπως αντίστοιχα τρώνε οι Ιταλοί την πολέντα.
Έχουμε όμως, ως θαλασσινοί, μεγάλη αδυναμία στη φάβα, με χταποδάκι. Αλλά και σκέτη, είναι το όσπριο σε μορφή αλοιφής, που λένε και οι βοριεοελλαδίτες, το οποίο είναι ταυτισμένο με την παραθαλάσσια ταβέρνα.
Δεν έχει ιδανική εποχή η φάβα. Τρώγεται όλο το χρόνο, κρύα ή ζεστή, ως ορεκτικό, ως μεζές, ή συνοδεύοντας θαλασσινά και ψάρια. Αναζητήστε, σε μικρά μπακάλικα, φάβα Σαντορίνης, Σχοινούσας, Αμοργού, ή Φενεού.
Το κλασικό της «πακέτο» σερβιρίσματος είναι με κρεμμυδάκι, κάπαρη, λάδι και λεμόνι, αλλά, υπάρχουν σεβαστές παραλλαγές όπως είναι η κρέμα βαλσαμικού ξυδιού, ή τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Εκτός από τη δυνατή γεύση της και την υψηλή θρεπτικότητά της, έχει ένα ακόμη ατού: ότι μένει για μέρες στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο δοχείο.
Φάβα κρέμα
Υλικά:
- 250 γρ. φάβα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 1 μέτριο καρότο
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Την βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε 850 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τη φάβα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 5 – 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
Ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι, ολόκληρα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για μια ώρα περίπου, μέχρι η φάβα να χυλώσει.
Βγάζουμε το καρότο και το κρεμμύδι και σβήνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε στη φάβα, αλατοπίπερο, λάδι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε να είναι εντελώς λεία, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, με κρεμμυδάκι, κάπαρη, ελαιόλαδο και λεμόνι.